Semester, borrelia och en “trumpferande” seger

Hej! Vi är hemma igen efter en härlig resa i Dubai med omnejd. Det var onekligen bra timing att åka iväg veckan som det stora snöovädret drog in. Som lite bitter eftersmak upptäckte jag en röd ring på min bleka lekamen som sedermera blev bekräftad av läkare som borrelia. Får nu äta penicillin och hoppas att de onda bakterierna slås ut. Tack Alexander Flemming! Hur skulle världen ha sett ut om du inte slarvat och av misstag lämnat ett bakterieprov framme som angreps av mögel på ditt stökiga skrivbord?

Nu till världshändelser av sällan skådat slag och en spaning på kommande.

En trumpen man trotsade alla opinionsinstitut och spelodds och tog hem segern i presidentvalet. Nu väntar fyra minst sagt intressanta år. Motkandidaten Hillary Clinton hade enligt de allra flesta vind i seglen och skulle lätt vinna och bli den första kvinnliga presidenten. Hur kunde alla vara så säkra? En enkel analys går ungefär så här: Trump attraherar främst andra arga vita män och ingen latino eller muslim och knappt någon kvinna annat än från den mest inavlade södern kommer rösta på honom. Nu finns det inte så gott om vita män i Amerika för att ensamt kunna ge honom segern. På vägen hem från semestern läste jag i Financial Times att bara 51% av de högutbildade kvinnorna röstade på Hillary. Det gör en lite konfunderad. Är det för att de missunnar Hillary så pass mycket att de röstar mot henne? Eller bor det en arg vit man i fler än i stereotypen?
Hursomhelst har amerikanska folket (dvs en smältdegel av många ursprung och etniciteter) sagt sitt och det är bara att köpa läget. Att i detta läge rida på högre hästar och fingerpeka att man röstat fel gör ingen nytta, snarare tvärtom. Demokrati är just det vi bevittnat. Den är jobbig när den går mot ens egen övertygelse och gynnar en högst otrevlig och osympatisk person. Jag personligen hade också hellre sett Hillary till följd av hennes politiska erfarenhet och smidighet. Samtidigt kändes båda kandidaterna tråkiga, var dessa personer det bästa Amerika hade att erbjuda? Ganska obegripligt. Måste man närma sig 70 år för att få vara med?!
Vad händer nu då? Svaret går ej att förutse. På det sätt börserna först reagerade negativt och sedan bytte fot efter vinnartalet säger en hel del. Mr market är alltid på tå och alltid benägen att (över)tolka fakta. Innan valet skulle det bli katastrof om Trump vann. Varför förutspådde ingen att han just skulle framhålla skattelättnader och ekonomiska satsningar om han vann som kanske är just det som den amerikanska ekonomin behöver? Samtidigt är redan landet belånat upp över öronen, hur stora skulder kommer tillåtas i kongressen? Minns ni hur svårt det var för Obama att höja skuldtaket? Repulikanerna hotade med statlig nedstängning, nu verkar de bli det parti som ska driva frågan. Förvisso för ett annat syfte men ändå. Räkna med att det kan bli händelserikt och svängigt  framöver!
Personligen har jag inte gjort särskilt mycket alls med mina innehav eftersom jag är långsiktig i de amerikanska bolag jag äger. Jag är övertygad om att de kommer fortsätta med sin lönsamma verksamhet oavsett vem som är president. Starbucks kommer fortsätta sälja kaffe jorden runt. Apple kommer fortsätta att kränga sitt elektroniska ekosystem och Johnson & Johnsson kommer fortsätt att vara bland de främsta inom medecinteknik och hälsovård.
Istället vänder jag nu blicken mot Europa och Sverige. Det stundar många val i Europa det kommande halvåret. Nu närmast i Italien, redan den 30 november som faktiskt kan leda till en “quitaly” i sin förlängning. Det vore tungt och kan leda till att euron helt kraschar. Likaså lurar en bankkris runt hörnet. Flera stora italienska banker behöver konstgjord andning för att överleva. Får de inte det så kan det i sin tur utlösa en större bankkris (bankerna är nämligen inte frikopplade från varandra om någon trodde det utan kan leda till  dominoeffekt inom stora bankväsendet i sydeuropa). Det tar inte slut här. Oro i Europa är just det som i sin tur ger än mer luft under vingarna till Nationella frontens ledare Marine Le Pen som är en mycket möjlig fransk (kvinnlig) president i vår. Vad händer då? Ett EU utan Storbritannien, Frankrike och Italien. Allt detta behöver inte falla ut men EU kan vara RIKTIGT illa tilltygat ett år räknat från nu! Vad sätter det igång för rörelser i öst? Inga förhoppningsvis men det finns alltså många anledningar till politisk och finansiell oro på närmare håll än på andra sidan Atlanten.
Räkna med ett stökigt slut på 2016 och ett stökigt 2017.
eu-flagga
Här hemma i Svedala för Riksbanken ett inflationskrig och den svenska kronan är nu ordentligt försvagad mot andra valutor. Vi är en av få länder i världen med negativ statsränta och särdeles unika sett till att det ändå går hyggligt bra för Sverige. Det är väl egentligen bara inflationen som inte vill ta fart och det är just det som stör riksbankschefen Ingves. Resultatet för oss vanliga blir dyra utländska varor och resor. Samtidigt bättre, dopade, förutsättningar för de företag som har sina kostnader i SEK men säljer i USD/EUR. Likaså för de svenska bankerna som tjänar allt mer på sina lånemarginaler.
För att slippa bekymra sig om valutor får man leta efter bolag som enbart är exponerade mot SEK. Då spelar kronans rörelser ingen roll. Ett annat sätt är att äga aktier i olika valutor för att sprida riskerna (gungor och karuseller).
Det är inte lätt att parera all makro som just nu gått helt bananas med more to come. Som enskild privatsparare är det nog bäst att fokusera inåt och hålla hårt i sin egna plan, fokusera på sparande och investera med eftertanke. Att spara lite kassa för att kunna fynda aktier efter ett rejält nedställ som mycket sannolikt kan komma inom några månader är nog inte heller fel.
På återhörande!
Följ och gilla