Nu har turen kommit till ytterligare en bokrecension. Denna gång är det ”Bli rik långsamt!” av Peter Karaszi och Ali Kashani.
VAD?
Boken är en riktig liten pärla som seglat under radarn för mig. Tack vare en gemensam bekant till en av författarna (tack för det Pelle!) fick jag nys om boken.
Det är ingen slump att omslaget pryds av en ”välbärgad” sköldpadda. Det handlar om att skynda långsamt fast med mycket eftertanke längs vägen. Av boken får man gediget stöd i detta. Men tro inte att boken är någon långsam historia. Nej inte alls, texterna andas jävlar anamma som smittar!
Boken har korta och koncisa kapitel, man kan lätt sträckläsa den under en dag men den går också bra att dela upp i portioner/mellanmål då en del av kapitlen faktiskt kräver lite reflektion och eftertanke.
Boken innehåller så mycket klokheter att jag vill citera stora delar av den men jag ska låta er få hela läsupplevelsen istället. I mångt och mycket har vi samma uppfattning om det mesta. Vissa kapitel “mysläser” jag och nickar förnöjsamt kring träffsäkra formuleringar och målande exempel. Jag känner också hur entreprenörskapet skiner igenom, en hel del fokus läggs på hur du kan optimera ditt liv via inställning, insikter och inspiration.
Stor vikt läggs vid att förklara ränta-på-ränta och varför det är så viktigt och hur man kan tillämpa det tankesättet i vardagen. Likaså den omvända avgift-på-avgift som blir aktuellt vid belåning och dyra fonder.
VEM?
Boken passar alla (ja, verkligen ALLA) som vill komma igång med sitt sparande men även de som vill utveckla och addera flera tankesätt. Du får också bra tips på hur du kan få in mer pengar in i form av sidoinkomster, löneförhandlingar, prutningar med mera.
Jag märker att författarna har tydliga åsikter och jag gillar att de för fram dem utan krusiduller. Kapitlet ”Låt inte andra bestämma” är ett bra sådant exempel.
Och visst är det lite för mycket daltande ibland när det kommer till sparande och investeringar. ALLA kan ju faktiskt låta bli viss konsumtion här och nu och/eller jobba lite hårdare för att på lång sikt bli vinnaren.
Kapitlet om skatter (kapitel 28) andas också nykter självklarhet. Följ lagen och betala skatt men se till att ha koll så du inte betalar in för mycket.
Ibland kan man ana att det är två författare då vissa texter och budskap kommer igen fast med lite andra ord men jag tycker inte det stör, det är ofta sådant som tål att upprepas.
Guldkorn och förbättringsförslag till nästa upplaga
Jag gillar att författarna knyter samman boken med lärdomar från sina äldre släktingar som med all tydlighet visar att det går att skapa bra förutsättningar genom hårt arbete och sunda resonemang. Det förde tankarna till mina egna mor- och farföräldrar som inte drog sig för hårt jobb och sparsamma liv för att nå ekonomisk stabilitet.
Enda kapitlet som jag tycker är lite fladdrigt är kapitel 9 – Spel o dobbel, som i grunden säger: Låt bli att spela! Sedan lättas detta påstående upp med att man kan göra det för nöjes skull och att det är tråkigt i livet utan laster. Detta hade kunnat gjorts tydligare. Kapitlet om Obligationer hade möjligen också tjänat på att kokas ner ytterligare (då slutsatsen är att man kan låta bli denna investeringsform).
Eftersom en av inspirationskällorna till boken, Mouluk (mormor till Ali) sparade i fysiskt guld hade jag också gärna sett ett litet utökat resonemang om varför man avfärdar guld som lämplig långsiktig investering i kapitel 24 (Guld, konst och lösöre).
Det finns massor av guldkorn! Kapitlet kring resan som halva nöjet är jättebra. 8-regeln ger en riktig oj!-upplevelse. Den ekonomiska livscykeln gillar jag också skarpt, tänk om fler tänkte på denna helhet och inte bara fastnade här och nu utan riktning.
SAMMANFATTNINGSVIS
Sammantaget en riktigt trevlig bok! Hoppas att denna recension kan få fler att införskaffa och investera i den – kom ihåg att utbildning är den bästa investeringen! – exempelvis via denna länk (länken är en så kallad affiliate-länk som ger mig en liten provision på köpet).
Tack Peter och Ali för många kloka resonemang och en trevlig lässtund!