I egen regi

Jag tänkte bryta av den strida strömmen av bokrecensioner med några rader om hur det är att driva eget företag. Vara sin egen regissör för vad man gör på dagarna. Ett första inlägg skrevs för över ett år sedan som du hittar här.

Jag trivs verkligen med livet som egenföretagare! Tidigare ägde jag enbart mitt AB för att hantera mitt författarskap men sen våren 2019 så bedriver jag även konsultverksamhet däri. Nedan är saxat från årsredovisningen.

En stor händelse i mitt AB från våren 2019.
En stor händelse i mitt AB från våren 2019!

Att arbeta för sig själv är både fundamentalt annorlunda jämfört med arbetstagarlivet, samtidigt ganska lika när det kommer till vad du faktiskt gör om dagarna; I mitt fall sitta framför en skärm och tänka hur vatten rör sig i av människan anlagda system. Debitera efter nedlagd tid och lösa problem. Kontorsråtta igår, kontorsråtta idag.

Vad är annorlunda med att driva eget företag?

Skillnaden nu är att jag kan styra tiden lite mer kring när jag gör mina arbetsuppgifter och när min arbetsdag börjar respektive slutar. Det underlättar för familjen. Jag jobbar inte 40-timmarsveckor längre, ibland jobbar jag mer och ibland mindre och på lite mer udda tider.

Det går allt som oftast väldigt bra.

En annan skillnad är det här runt i kring. Jag är min egen administratör (jobbar på att inse det).

Jag behöver också tänka business i större utsträckning och det är roligt. Hur säkrar jag fortsatta uppdrag, hur länge sträcker de sig, vad händer om ”a” inträffar, eller ”b”?

Det är roligt och samtidigt liite läskigt. Jag har ingen back-up. Det gör mig lite mer eftertänksam i vissa avseenden har jag märkt. Både i åtaganden och i att planera min tid. Jag måste hålla koll på mig själv så jag mår bra eftersom jag är min egen HR-avdelning! 😊

Att bokföra och fakturera är två andra tillkommande sysslor. Det är inte alltid kul att föra debet och kredit på minsta lilla händelse men det ger samtidigt förståelse för hur ett företag fungerar och hur allt till slut landar på olika rader i balans- och resultaträkningen. Detta sker ofta under ett andra arbetspass på kvällen.

När man fakturerar får man var noga, det ska erkännas att tryckfelsnisse smugit sig in någon gång. Då får man rätta till genom att kreditera och skicka in nya fakturor, extra onödigt jobb helt enkelt.

Att betala skatt är häftigt/sexigt osv…eller?

En annan sak man får göra är att hänga på Skatteverkets hemsida. Jösses var jag hängt där och försökt begripa hur jag ska fylla i arbetsgivardeklarationer (åt mig själv – jag har mig själv anställd) inkomstdeklarationer och vad jag ska göra och när. Tips: missa inte ett datum (av många), då får du betala straffavgift – no mercy! Jag ska också ärligt erkänna att det var först när jag började som egen som jag insåg hur mycket skatt man faktiskt betalar in!

Skatt som annars inte syns för den som är ”vanlig” arbetstagare. Preliminärskatt, arbetsgivaravgift, sociala avgifter, moms, slutlig skatt…det tar liksom inte slut. Jag sympatiserar givetvis med att bidra till allmännyttan men det bygger på att alla arbetsföra gör det och att det går till vettiga saker (som sjukvård, förskolor, skolor, infrastruktur och äldreomsorg). Slöseriombudsmannen (Slöso) ger tyvärr en annan bild av hur Sverige sköts ibland.

 Vill du kolla hur mycket skatt du egentligen betalar kan du göra det på dinskatt.se.

Jag hade också gärna sett en lägre jämn skatt för alla för att motivera folk att utbilda sig och sträva framåt, hårt arbete ska löna sig och man måste få lyckas! Nä, nu börjar det nästan likna politik här inne och det vill jag helst hålla mig ifrån.

Jag rundar av där för idag. Mitt i utflödet av inarbetade slantar. Jag kanske återkommer med en till del i denna sporadiska driva-eget-serie om ett litet tag!

Vill ni läsa mer om att driva eget företag? Kommentera gärna om vad nedan.

Ha det fint så länge!

Följ och gilla