Min första månad som egen

Jag tänkte skriva en del blogginlägg om mitt nya liv som egenföretagare, här kommer den första delen i den serien.

Nu har tråkiga februari blivit ett betydligt vårligare mars och vad härligt det är att ljuset börjar komma tillbaka! Förutom att vi är lite närmare våren så mår jag även extra bra eftersom jag nu har hunnit med att jobba som egen i cirka en månad. Höjdpunkten hitintills var att stänga februari månads arbetsinsats och köra ut fakturaunderlag. Denna uppgift lockade i ärlighetens namn inte riktigt lika mycket när jag gjorde det åt min tidigare arbetsgivare, inget ont alls om denne men det är trots allt en viss skillnad i att fakturera åt någon annan och åt sig själv. ?  

Månaden har, förutom arbete i främst ett projekt åt min forna arbetsgivare, präglats av ”komma-igång-aktiviteter”. Förutom att stöpa om verksamheten hos Bolagsverket (800 kr kostnad för en tillkommande mening med tillhörande administration (extrainsatt stämma och ny bolagsordning)) har jag:

 • Ordnat med mina företagsförsäkringar
 • Ordnat med domän (joelbladh.se)
 • Ordnat med att koppla ny e-post och Skype för företag till Office 365 (Inte så enkelt som man kan tro, DNS-konfigurering anyone? – Microsoft har klar förbättringspotential med att guida enmansföretag som är sin egen IT-administratör!)
 • Införskaffat en ny arbetsdator som bättre klarar av mina nya arbetsuppgifter än min tidigare skrivdator.
 • Krånglat med skrivaren (IT-supporten ,var är du???)
 • Införskaffat en ny telefon och abonnemang (mitt förra tillhörde min fd arbetsgivare, numret flyttade jag över).
 • Införskaffat utökad programvara för att kunna bokföra i egen regi (har jag gjort innan också med stor och ovärderlig hjälp av min kära mamma som jobbat med bokföring innan hon blev pensionär, ska tilläggas).
 • Införskaffat annan adekvat programvara
 • Dragit igång några Excel-ark med veckoplanering, dagbok, tidföring, budget och försäljning/mån.
 • Försökt läsa på om företagsekonomi generellt
 • Druckit mycket kaffe! ☕☕☕

Under tiden har jag också på det privata planet skolat in mitt lilla lejon till dotter på förskolan och hanterat sedvanliga sjukdomsutbrott i februari (hosta, feber och snor…) och några dagars sportlov.

Livet som det ter sig just nu smälter alltså samman ganska mycket med jobb och hemmatid.

Många vill kunna hålla dessa delar åtskilda och stänga av jobbet när de går hem. Frågan är bara när de kan gå hem (och om de verkligen kan stänga av när de lämnat arbetslokalen)?

Jag utgår från hemmet och ser jobbet som en del av mitt liv. Det ger mig socialt utbyte, hjärngymnastik och kosing. Däremot behöver det inte vara i sådan omfattning att jag lägger mer tid på det än min familj just nu i dessa värdefulla barnaår.

Jag har alltså medvetet valt att gifta ihop dessa ”liv” och känner att än så länge är det helt rätt beslut. Jag går inte bara runt på rosa moln, jag är mer utelämnad åt mig själv än någonsin och man får inte full kontroll bara för att man sätter på sig en kaptensmössa men jag har gott hopp om att jag genom detta sätt att verka och vara kan ge mig själv mycket bättre förutsättningar att kombinera livets alla delar…i en enda god smet! ?

Hur går dina tankar kring livets olika delar?

Bild: Foretagarna.se
Följ och gilla