Banker på fallrepet

Åter igen blir vi påminda om hur vanskligt och svåranalyserat det instiftade banksystemet är. Flödena av galet mycket pengar som cirkulerar runt som digitala ettor och nollor är svåra att rå på och tydligen är många av dessa av ytterst tveksam natur. Ändå ska hela systemet bygga på tilltro. Det är bekymmersamt.

Du och jag har ingen aning om var våra pengar egentligen befinner sig eller var de cirkulerar under tiden som de befinner sig i bankens ”trygga” händer. Lånas de ut, används de för att mjuka upp en halvskum transaktion eller ligger de bara och skvalpar medan värdet på kronan förstörs av inflationsgalna riksbankschefer?

Varför missköter sig bankerna konsekvent? De som borde agera med störst respekt för sina kunder. De har ju fått ta hand om våra pengar!

Och varför behöver jag i detalj redogöra var mina blygsamma kontanter kommer ifrån när miljarder av smutsiga motsvarigheter kan flöda fritt?

Man blir faktiskt lite trött när den ena banken efter den andra först slår sig för bröstet att de minsann är reko och bäst i klassen och sedan får skämmas publikt. Det blir extra ihåligt när man dessutom säger en sak och i nästa andetag ändrar sig eller konfronteras med kontra-information från annat håll.

Närmast tänker jag så klart på Swedbank för misstänkt pengatvätt (Danske Bank i korttidsminnet) men även på Avanza som i tysthet agerat omdömeslöst med privatspararnas försäkringskapital (bland annat det som kallas kapitalförsäkring och som många har sitt barnsparande i).

Våra granskande myndigheter verkar vara på gränsen till lika goda kålsupare. Tydligen har man struntat i att bevaka exempelvis Swedbank särskilt mycket för att det är en ”svensson-bank” där inte de tillräckligt rika människorna håller till. Istället för att lägga stora resurser på enskilda småsparares transaktioner kanske man kunde kavla upp ärmarna för att göra livet lite svårare för de riktiga bad guysen där ute?

Alla dessa regleringar, standarder, interna och externa revisorer och tillsynsmyndigheter och ändå missköts förtroendet bakom mörklagd ridå. Tur att det finns en del murvlar kvar där ute som hastigt kan blotta de agerande på bar gärning. Jag är faktiskt glad och nöjd att jag betalar skatt för den statliga televisionen (även om jag tycker att mycket i programutbudet inte är motiverat att göra för skattepengar) och att jag har en dagstidning på bordet och i datorn. Allt är inte fake news, journalister fyller en mycket viktig samhällsfunktion.

Böterna som ges ut tas utan problem ur den feta fickan och om det svider får man skruva på räntemarginalerna och avgifterna så att du och jag också kan få vara med och bidra, vi har ju trots allt våra pengar hos dessa instanser…skulle det gå riktigt illa så får staten (dvs du och jag i annan form) rycka in som den stackars föräldern som får städa upp efter sitt slarviga barns påhitt.

Bank-cirkus-tragedin lär fortsätta och vi lär fortsätta sucka och lägga pannan i djupa veck. Vi som försöker tjäna vårt dagliga bröd på vanligt vis får helt enkelt fortsätta att fokusera på det.

Kanske ska man till och med se till att införskaffa lite extra fin utdelning från Swedbankaktien nu i april. Nuvarande direktavkastning ligger på ca 9% …

Följ och gilla