Bokrecension: Pengars Psykologi

Skriven av Morgan Housel i svensk utgåva av Sterners förlag och översatt till svenska av Ludvig Rosenstam Åhman.

Att hantera pengar handlar inte nödvändigtvis om vad du vet, det handlar om hur du beter dig.

Denna mening som är hämtad från bokens baksida sammanfattar boken bra. Hur rationella och sansade vi än vill vara är vi ”bara” människor med en massa nedärvda beteenden, ja till och med brister som i dagens snabba informationssamhälle kan inverka otroligt mycket på hur ditt liv broderar ut sig om du agerar utan eftertanke.

Med pengar som styrmedel och värdebärare till tid och frihet finns så mycket att både vinna och förlora på att skaffa denna medvetenhet.

Jag rekommenderar verkligen A.L.L.A att läsa denna bok. Jag får inte betalt för att säga det – Jo, jag har fått boken gratis men jag hade skrivit samma text om jag betalat dess pris – värdet och behållningen är så mycket större.

Den här boken är så jä*la bra rent utsagt. Jag ler. Myser, ja till och med skrattar högt när jag läser den. Det är så många bra lektioner livskunskap i denna bok. Jag älsklar liknelser från andra delar av livet som hur vi drar oss för at träna eller hur vi tror att andra uppfattar oss utifrån vad vi äger. Boken är lätt att ta portionsvis då den består av små noveller – det märks att Morgan är tidigare krönikör – men kan lätt tuggas igenom i följd också (den riskerar att bli sträckläst om ingen stör en).

Efteråt kände jag mig lite överväldigad. Så självklara budskap och säkert visste jag om det mesta av dem men behövde höra dem i min skalle igen. Du får mer kunskap och vetskap om dig själv, din omgivning och det mesta som kopplas till pengar, rikedom, lycka och förmögenhet. Du får goda råd hur du ska navigera och staka ut din väg genom detta landskap.

Men hur var det nu, det handlade ju inte om vad man visste utan om hur man betedde dig? 😊  Ja, absolut men jag är ganska övertygad om att denna vetskap inte skadar att ha med sig innanför pannbenet när du möter världen där ute. Jag kommer läsa om den bara för att påminna mig om all denna klokhet.

Vem är då denna Morgan? Morgan Housel har skrivt krönikor för både The Wall Street Journal och The Motley Fool, nu är han förutom författare även partner i det spännande investmentbolaget Collaborative Funds som letar efter spännade investeringar i skärpunkten mellan vad som är bra för personen och världen

Ludvig, som själv har skrivit den utmärkta 101 Tankar om aktier som jag recenserat tidigare har gjort ett nytt bra jobb med att göra boken ännu mer lättillgänglig för oss svenskar genom en svensk utgåva. Språket är ledigt och enkelt, kalla det precist. Precis som man önskar.

Nu ska erkännas att jag kanske var lite “biased” då jag hade en egen helg för mig själv i stugan där jag gjorde ”Joel-saker”. Denna bok passade således utmärkt in som sällskap för mig denna helg. Jag njöt i dess sällskap.

Egentid där detta kapitel passade extra bra 🙂

Tack för en prima bokupplevelse Morgan och Ludvig!

Följ och gilla