Recension: 101 Tankar om Aktier

Jag har fått äran att recensera Ludvig Rosenstam Åhmans bok; 101 Tankar om aktier – Din guide till bättre investeringsbeslut (Sterners förlag), och det tackade jag ju inte nej till!

Innan jag började var jag lite orolig för att råden skulle vara lite av karaktären ”slå in öppna dörrar” eller ”lättare sagt än gjort”, exempelvis: (Råd #1) “Köp billigt” – (Råd #2) “Sälj dyrt” och så vidare men där fick jag fel!

Boken tar oss med på en ordentlig hjärnresa, det är en väl underbyggd och faktaspäckad odyssé bland de riktigt visa, och Ludvig själv verkar klok som en bok och ger mig många råd via tänkvärda korta lättuggade kapitel att reflektera över. Jag tog till och med fram understrykningspennan och det gör jag inte för varje bok jag läser!

Exempel på klokheter värda att stryka under!

Boken är som ett komprimerat hopkok av alla de stora böckerna inom psykologi och börs varvat med klokheter från de stora investerarna och företagsledarna med Ludvigs egna prägel och sammanfattning. Man märker att Ludvig är beläst och att han är kritisk och bra på att sålla fram den mest slagkraftiga av informationen, boken blir därför väldigt seriös och faktaspäckad men ändå lättläst och väldigt begriplig.

Varje kapitel avslutas med en liten kort ”best of” och varje del i boken har en punktlista med essensen av kapitlen.

Jag tog med mig massor, ett exempel är att strategin är viktigare är resultatet och att processen att finna den strategi som passar just dig inte är självklar. Här finns alltid förbättringspotential!

Boken passade mig extra bra i dessa oroliga börstider, det kändes som jag höll den kloke Ludvig i handen som hindrade mig från tokiga kortsiktiga beslut som jag troligtvis ångrat! 😊  

Visst blir det lite upprepningar ibland och vissa råd är ganska snarlika men den fina röda tråden håller i sig genom de olika delarna. Jag gillade främst de psykologiska delarna om tankefel, mentala modeller, beslutsfattande i början av boken eftersom det är där jag själv har störst utvecklingspotential. Mycket kan man ha nytta av att känna till även utanför investeringsområdet, exempelvis inom karriären eller i sin strävan att bli effektivare och få ut mer av livet.

Sparande och frihet som tas upp i slutet av boken har jag mer koll på och fick således lite mindre behållning av just dessa delar och ibland håller jag inte alltid med men det behöver man ju inte göra. Det är en del av det eviga lärandet, att med hjälp av andras åsikter och beskrivningar, bilda sig sin egen uppfattning.

Min sammanfattande åsikt är att boken är riktigt bra och att jag rekommenderar den till alla som vill lära sig mer om vårt mänskliga jag och hur det kan yttra sig som placerare. Jag vågar nästan påstå att boken kommer hjälpa dig att bli en klokare investerare och att det kommer löna sig att läsa den.

Disclaimer för transparensens skull:
Jag har fått ett recensionsexemplar av Ludvig.

Tack för en trevlig lässtund Ludvig!
Följ och gilla