Thaimout#2

Först!

Jag har haft ett långt blogguppehåll av flera olika anledningar, den främsta har varit brist på tid och för låg energi när tiden funnits men nu laddar jag energi för stunden i Thailand på ”Thaimout #2” så nu tänkte jag sparka igång igen!

Får se hur många läsare jag har kvar där ute?! Hjälp mig gärna genom att dela eller kommentera inlägget i de sociala medierna.

Målsättningen är att dels skriva lite om tillvaron här nere, hur vi satte planen för detta vid vår förra resa och vad vi gör här nere. Tänkte även uppdatera er lite om mitt liv som egenföretagare och så blir det några bokrecensioner också!

Så häng med och kommentera gärna vad du vill läsa om!

* * *

Det är något speciellt med att resa. Planeringen inför, tankarna om hur det ska bli. Pirret i form av resfeber strax innan och särskilt för min del som är lite flygrädd när planet accelererar på startbanan. De speedade barnen med sina förväntansfulla blickar som förstår att det händer något speciellt. Något som bara sker ibland. Väl på plats alla nya intryck, dofter, ljud, människor, klimat.

Att resa stimulerar sinnena. Att resa skapar minnen för livet. Att leva är att minnas och livet är en resa!

Kanske är HC Andersens citat nedan ännu bättre på att fånga vad vi vill ha:

”Att leva är inte nog. Solsken, frihet och en liten blomma måste man ha.”
~ H C Andersen

Vår familjefilosofi går ut på att leva väl och göra saker ordentligt när vi väl gör dem. Hellre skippa en resa till kanarieöarna på ”slentrian” för att samla kraft och finanser för en rejäl resa. Vi vill vara borta så länge som möjligt och det är den största utmaningen att få till med två yrkesarbetande, två skolpliktiga barn och ett förskolebarn. Ändå har vi lyckats reserverat sex veckor denna gång. Förra vändan vi var här njöt vi i hela åtta veckor.

Hur går det till?  

Planering!

Mycket handlar om att bestämma sig i god tid och köra mot det uppsatta målet. Vi bestämde oss efter förra resan att vi skulle åka tillbaka. Vi mådde alla så bra att vi behövde göra det igen. Vi var inte klara med ”kärlekens ö”, Koh Lanta. Vi satte tidsaxeln till två år, dels för att hinna landa hemma igen men också för att ha tid på sig att agera för att nå vårt uppsatta mål. På två år hinner man nämligen:

  • Längta massor vilket gör att man bygger upp en stark vilja att förebygga och lösa de problem som möjligen dyker upp till följd av beslutet.
  • Spara ihop de pengar som behövs för denna typ av lyxkonsumtion / investering i sig själv.
  • Agera och planera inför sin frånvaro på jobbet så att det blir smidigt under tiden som man är borta.

Det kanske låter raljerande men att bestämma sig (i god tid!) är vad som krävs, sen får man agera utifrån det.

Jag tänkte dela med mig av några saker som gjorde planeringen mer påtaglig.

Direkt när vi kom hem efter förra resan lanserade vi ”Thailandsburken” hemma i Sverige. Där la vi sedan alla sedlar och mynt som vi fick in via att sälja saker eller på andra vis kom i kontakt med de fysiska sedlarna och mynten som blir allt mer ovanligt idag. Det blev en pedagogisk och visuell påminnelse om att vi, hela familjen sparade till något gemensamt. När barnen fick veckopeng hände det att de spontant la en del i Thailandsburken, väldigt fint!

En vanlig fråga vi får är: – Hur kan barnen vara borta så länge från skolan?

Svaret är att barnen (som har skolplikt) går i skola under resan. Valet av resmål styrs mycket av möjlighet till skola som följer svensk skolplan. Här på Lanta finns två olika svenska skolor och vi har kört Lilla Svenska skolan eftersom vi tycker att den var så bra förra gången. Båda barnen har individuell planering och gör samma moment här som kompisarna hemma. Vi har valt restiden utifrån att ett lov finns så att vi också ska kunna vara tillsammans en hel del.

Vi bokade in barnen på skola tidigt dels för att platserna går åt snabbt i högsäsong och för att även detta gjorde att det blev beslutet mer definitivt. Vi hade alltså inte någon klar ledighetsansökan när platserna för barnen bokades, -Nu måste vi åka!

Likaså flygbiljetter. De bokade vi tidigt. Visst, i just detta nu hade det säkert varit billigare att vänta till strax inpå på grund av Coronaviruset (flera tomma säten på planet ner vilket inte brukar vara vanligt) men generellt gäller, ju tidigare du bokar desto bättre priser får du på långdistansflygen.

Eftersom vi redan vet att vi vill flyga om ett år inom Europa så skaffade vi ett Eurobonusanslutet kreditkort som hade ett bra välkomsterbjudande. Vi bokade resan med kortet och fick på så vis  ganska många poäng som ihop med välkomsterbjudandet och de inköp som är möjliga att göra här med kort faktiskt kommer att kunna ta oss inom Europa nästa år. Därtill kickar en extra reseförsäkring in genom betala med kortet. Obs: Att nämna kreditkortet är inget samarbete som jag tjänar pengar på och att skaffa ett kreditkort med Eurobonus passar inte alla! Gör därför en ordentlig genomgång av kortets villkor innan du eventuellt själv skaffar ett motsvarande.  

Boendet hade vi också mer eller mindre kikat ut förra gången vi var här. Eftersom boenden snabbt bokas upp så var det ingen egentlig fördel av att boka tidigt, snarare en förutsättning för att få det boende man önskade under vistelsen. Men åter igen, planering underlättar!

Boendet hemma har lyckligtvis hyrts ut till en utbytesstudent/doktorand som tillsammans med sin familj hyr vårt hus. Det ger oss en fin passiv inkomst under tiden. Man kan se det som att vårt hus hemma betalar flygbiljetten för oss hit! Samtidigt får vi någon som ser om huset medan vi är borta.

När det gäller de mer mjuka parametrarna så handlar det om att så ett frö tidigt, både hos din arbetsgivare och hos barnens pedagoger.

Vi tog tidigt kontakt med rektorn på barnens skola och berättade om våra planer så att denne skulle vara förberedd när vi väl skickade i vår ledighetsansökan. Därefter pratade vi med lärarna så att de var förberedda på den kontakt som skulle komma från skolan i Thailand.

Jag som kör egen konsultfirma sen ett år tillbaka har frågat mig själv om ledigt och det var ingen tuff förhandling! 😊 Samtidigt har jag lovat att vara tillgänglig härifrån i pågående uppdrag och det fungerar jättebra att jobba på distans med alla digitala verktyg som erbjuds numer. Skype för företag/Teams flyter på förvånansvärt bra. Enda saken jag behöver hålla reda på är tidsskillnaden om 6 timmar.

Frun tar ut föräldradagar som finns kvar för vår minsta och lite sparad semester. Även föräldradagarna på lägsta nivån tas ut nu när vi ändå är här. Sverige har en av världens mest generösa föräldraförsäkring så det är bara att tacka och ta emot!

Detta var några enkla tips som kanske får igång tankarna för er som är ressugna.

Slutligen, coronaviruset då?

Thailand fick tidigt ett utbrott och har haft några smittade, 40 stycken i skrivande stund. Mer än hälften av de smittade är nu friskförklarade och ännu har ingen dött. Thailand är ett populärt resmål för kineser och de drabbade har varit inresta från Kina i samband med det kinesiska nyåret. Även några få thailändare har drabbats som varit i kontakt med de smittade kineserna (personal som vårdat dem och taxichaufförer som skjutsat dem). Fallen har varit koncentrerade till norra delar av Thailand (exempelvis Hua-Hin, Bangkok) Inga kända fall här på Lanta. Sen vi kom hit har man börjat att screena personer för feber både vid flygplatsen i Krabi och på färjan över till ön. Vad jag hört screenas nu alla som reser in i landet så Thailand verkar ta krafttag mot att begränsa smittan vilket känns skönt att landet tar smittan på fullaste allvar. Här på Lanta som har få kinesiska turister är det mesta som vanligt. Kanske en aningens lugnare än vanligt. En del thailändare har munskydd men långt ifrån alla. Turisterna består mest av svenskar och tyskar. Vi badar och njuter av havet, solnedgångarna och maten.    

Slutligen nr 2, flygskammen då?

Nej, den är inte närvarande. Inte för att jag stoppar huvudet i sanden utan för att jag har gjort en sk “impact investing” via Trine för att täcka upp för den extra CO2e vår resa medför. Jag tar klimatförändringarna på största allvar men tror inte på att sluta flyga för det. Att se flygresan som ett tillfälle att bredda sin portfölj och göra den grönare på riktigt känns kanon. Samtidigt finns det mycket annat (på marken) Som man kan göra som ger mer, att sluta åka bil i onödan och överkonsumera till exempel. Väl här så bidrar vi till både problem men kanske främst inkomster för lokalbefolkningen. Här är turismen den största inkomstkällan. Utan oss “faranger” skulle många thailändska familjer ha det riktigt kämpigt. Jag kommer skriva mer om klimatkompensation via investeringar i ett separat inlägg längre fram eftersom jag tycker att det är så spännande område.

Havet…
Solnedgångarna…
Maten…
Boendet…
Man mår helt enkelt riktigt bra här! 🙂
Följ och gilla