Min första onoterade investering!

Nu i somras gjorde jag min första onoterade investering utanför börsen. I det här inlägget tänker jag berätta lite om hur det gick till och varför jag gjorde det.

Bild som jag tagit på Tekniska Muséet i Stockholm.

Varför?

Dels för att jag var nyfiken på onoterat sen innan och dels för att jag vill börja differentiera mig lite. Att äga noterade aktier handlar också till stor del om allt surr runt omkring som egentligen inte har något alls med bolaget att göra. Börsen är ibland mer fokuserad på enskilda politikers humörsvängningar än vad bolagen som handlas faktiskt sysslar med! 🙂

I den här olistade formen blir det ett helt annat bolagsfokus och det blir mer upp till bevis att göra det man sagt och tänkt.

Jag tycker att det ska bli oerhört spännande att följa detta vid sidan av börsens svängningar!

Vad är det för något?

Jag kommer inte skriva vad det är och vad bolaget pysslar med av både avtalsmässiga och privata skäl. Sorry.

Hur gick det till?

Däremot kan jag skriva lite om processen. Möjligheten kom via en bekant som jag känner väl sen innan. Det är alltså ingen investering via något direktmeddelande på Twitter eller från någon av de publika plattformar för aktiebaserad crowdfunding som finns, likt Pepins.

Att få lite insyn direkt i bolagsledningen och känna denne ett till två steg bort i ens bekantskapskrets underlättar så klart att både få info och att gå vidare för att se vad det handlar om.

För att få tillgång till prospekt och övriga dokument fick jag börja med ett signera ett så kallat NDA som är ett sekretessavtal som står för ”Non-Disclosure Agreement”. Jag får helt enkel inte sprida informationen vidare för att det kan skada bolaget.

Bolaget är ett nördbolag eller så kallad startup om man hellre föredrar det. Ett behov finns och lösning saknas idag – vi tar fram det! 🙂 Typ så. Produkten finns inom sportsegmentet. Självklart tror jag att produkten kan slå stort, annars hade jag inte satsat kapital i projektet. Således finns en stor och köpstark grupp där ute som förhoppningsvis väntar på just vad som komma skall. Men innan dess ska många pusselbitar placeras rätt.

Jag är inte med från absolut första början utan, tvärtom, kommer in i ett relativt sent skede när det redan finns en prototyp framme. Även detta underlättade för mig att kunna se produkten och bedöma den utifrån feedback som den fått av duktiga personer inom området. Jag tycker att det är extra spännande att man börjar nosa på kommersialisering även om det kommer dröja ett tag till. Möjligen, eller snarare sannolikt, kommer en till kapitalanskaffning att behöva göras innan bolaget står på egna ben, det får vi se men jag räknar med det mentalt.

Värderingen är gjord baserad på framtida kassaflöden och antal sålda enheter. Affärsmodellen inkluderar både själva hårdvaran men även en mjukvarudel där marginalerna som bekant är större. Mycket handlar om att komma upp i volym och få ner produktionskostnaderna samtidigt som man kan lansera och addera värde via mjukvaruapplikationer.

Utvecklingen är till stor del gjord och jag är riktigt imponerad av allt hårt arbete som lagts ner. Värderingen var därför inte alls superbillig, i linje med vad noterade förhoppningsbolag har på börsen, men inte heller jättedyrt givet att en del av prognostiserad försäljning uppfylls (och det vet man ju aldrig, inte heller med noterade bolag). Infrias bedömningarna från ledningen blir det givetvis snorbilligt – upp till bevis säger jag från den köpta åskådarläktarn! 🙂 Mumsbiten är givetvis att kommersialiseringen blir så lyckad att bolaget kan slukas av någon större spelare alternativt noteras i framtiden när de redan har bevisat vad de går för.

“Infrias bedömningarna från ledningen blir det givetvis snorbilligt – upp till bevis säger jag från den köpta åskådarläktarn! 🙂

Är onoterade bolag något för alla?

Nja – egentligen inte. Risken får betraktas som väldigt hög då det är ett enskilt bolag som ännu inte nått kommersiell fas. Potentialen är givetvis större om de lyckas men vägen dit kan bli längre än vad man tror. Detta är ett förhoppningsbolag och jag är högst medveten om detta och har anpassat summan därefter. Det kommer svida till om det inte blir något men jag kommer klara mig ändå.

Kan jag handla med aktierna?

Nej, det skulle jag inte säga. Det finns ingen naturlig likvid marknad. Möjligen skulle det gå att sälja aktierna utanför marknaden till någon annan men det skulle inte blir en bra affär och detta ägande är inte något jag tänkt hoppa ur. Jag kommer äga hela vägen till att bolaget köps upp eller noteras. Det är åtminstone min förhoppning. Tidshorisont i min värld tills detta sker är uppskattat till cirka fem år men kan ske både tidigare och senare. Det kan också aldrig inträffa. Det finns dessvärre många exempel på produkter som aldrig slår av olika anledningar även fast de verkar bra.

Den som lever får se.

Det blir åtminstone väldigt roligt och spännande att följa detta!

Kom igen nu!

Följ och gilla