Nu kommer skatteåterbäringen!

Från och med idag börjar pengarna från Skatteverket att trilla in hos de av oss som ska vara med och dela på de 29 miljarder som betalas ut i år.

För att få pengarna så rekordtidigt som i år ska man ha deklarerat digitalt och angett ett föranmält kontonummer.

Nu kommer det intressanta. Vad gör vi med dessa pengar?

  • Blir det en extra rolig utekväll/middag?
  • En ny eftertraktad pryl eller kanske bara lite spontan shopping?
  • Passar ni på att fixa hemma?
  • Amortera på bolånet?
  • Välgörenhet?

Finns inget mål för slantarna är risken stor att de försvinner och används till lite vad som helst.

dagens industris nätupplaga läser jag att många faktiskt går till pantbanken och löser ut sina personliga ägodelar som hamnat där tidigare då personerna befunnit sig i ekonomisk knipa. Det är synd att personer behöver lämna in sina personliga egendom och sedan betala en väldigt hög ränta för det. Jag blev nyfiken på räntesatsen och besökte pantbanken.se för att undersöka saken. Jag blev lite lätt chockad. Om du till exempel lämnar in ett föremål i Stockholm som du får 5000 kr för i handen så kommer det att kosta dig den summan plus 1090 kr i ränta (eller ca 22 procent) om du väntar ett halvår med att betala tillbaka lånet. Årsräntan ligger alltså på skyhöga 42 procent (källa: https://www.pantbanken.se/lana/vad-kostar-det-att-lana/)! Hua – undvik, kära läsare!

Personligen blir det inga stora summor tillbaka från skattmasen. De tusenlappar som ändå kommer ses som en extra “familjeskatt” och används för att köpa något fler aktier i juni. Då vi har en budget där vi inte räknar in dessa pengar behövs de inte heller utan kan användas för framtiden.

Kanske har vi i bästa fall fått lite turbulens och oro på marknaderna till följd av “Brexit”-spekulationer så att min familj kan få “shoppa” kvalitetsbolag till bra pris.

Man kan alltid hoppas! 🙂

 

Följ och gilla