Dåtid, nutid, framtid

I min bok ägnar jag ett kapitel åt framtiden, det heter “På spaning efter den tid som kommer” (en inverterad titel som leker med det mer kända På spaning efter den tid som flytt).

Där jag belyser vikten av att ibland stanna upp och lyfta blicken och fundera framåt. Även fast ingen har facit så är det en nyttig övning som många gånger kan löna sig.

Många trender kan identifieras innan de slår igenom (exempelvis delningsekonomin och demografiska förändringar). Därtill kommer små jordskalv som väldigt få förutsett (vem kunde till exempel ana att Nintendo skulle lyckas så exeptionellt bra med Pokemon Go i början av sommaren?).

På min vanliga arbetsplats Tyréns finns en medveten företagsledning som ägnar sig åt detta då och då och det är jag glad för.

I fredags fick jag ta del av regionledningens framtidsspaning och den blev extra intressant att lyssna på eftersom jag kan identifiera den med mina egna tankar och även se möjligheter att lära och dra nytta av andra personers klokskap runt i kring mig. Jag delger även er trogna läsare lite av detta nertill!

För att blicka framåt på ett bra sätt kan man börja med att få perspektiv på saker och ting genom att blicka bakåt.

För 100 år sen fanns knappt bilen. För 50 år sen var det helt normalt att sitta vid sin bil och ha picknick. För 30 år sen kom de första persondatorerna. För 15 år sen använde vi floppydisks! 🙂

bakat

2008 hade alla Nokia-telefoner med pixliga snakespel (eller möjligtvis en T28 från Ericsson med tetris!). Sen dök en aktör upp, jag tror ni vet vem. Saker kan gå fort utför. Kolla in kurvan här nedan på Nokias mobiltelefonförsäljning när Apple släppte iPhone. Nu har Apple gjort det 7 gånger. Funkar det eller kommer snart något nytt som får den kurvan att blekna?

apple-nokia

Även fast det är väldigt svårt att få grepp om makrofaktorer så kan vi åtminstone försöka överblicka och sammanfatta läget:

Vi har ett historiskt lågt oljepris samtidigt som centralbanker runt om i världen slåss om att stimulera den egna ekonomin för att skapa fördelar gentemot andra delar av världen. Vi har ett EU-samarbete som ifrågasätts allt mer då britterna valde att lämna. Vi har en särledes speciellt presidentval i USA inom kort och vi har oklara signaler från Kina kring tillväxt. Lägg därtill ett Brasilien i kris, ett oberäkneligt Ryssland och ett positivt Indien som osar av reformer. I Turkiet är det minst sagt skakigt och i arabländerna finns vaga förhoppningar om att någonsin bli demokratiska samhällen. Syrien orkar jag inte ens ta upp, så sorgligt!

Världen är inte en lugn plats kan vi konstatera och egentligen kan vad som helst inträffa. Här är det bara att försöka förhålla sig till ovissheten. Samtidigt brukar det mesta återgå till den “normala” efter ett tag och särskilt den ekonomiska marknaden tenderar att överreagera åt båda håll.

Pågående trender som lär fortsätta oavsett ovan är:

Digitalisering/Globalisering/Urbanisering/Miljö och klimat

trender

Alla dessa hänger samman med oss, vi människor som rör oss på den här planeten och här stora förändringar som kan vara värda att känna till som antagligen kommer förstärka trenderna ovan.

Vi har en växande befolkning som i allt större utsträckning väljer att bosätta sig i städer. Kolla in kurvan på hur stad (lila)/landsbygd(grön) drar åt olika håll.

capture

Vi blir inte bara fler, vi blir äldre också. Redan år 2020 kommer antalet 60-åringar passera barn upp till fem år. Fram till 2050 har andelen 60-åringar i världen fördubblats! Vi pratar då 2 miljarder 60-åringar. Vad betyder det?

Jag tänker enorma utmaningar inom välfärd och hälsosektorn. I vår del av världen vill vi ha en guldkantat åldersom och lyxiga äldreboenden för premiumsegment lär ploppa upp som svampar ur jorden. Tänker också på den press detta kommer skapa på våra gemensamma pensionssystem och stärker mina tankar kring hur vi inte kan förlita oss på den allmänna pensionen i framtiden (om vi inte vill jobba tills vi dör). Här kan den digitala trenden komma att bli en direkt nödvändighet för att kunna hantera det större vårdbehovet. Att nyttja algoritmer och sensorer för att ställa diagnos på distans lär inte dröja länge. Hela stadsdelar kommer att behöva anpassas för äldreboende. Inom läkemedel kommer de som knäcker Alzeimers gåta och andra åldersrelaterade sjukdomar att tälja guld.

Det mesta digitaliseras för att snabba upp hantering och automatisering. Vi kan också verka över hela världen med våra nya idéer. Vi behöver inte vänta på någonting. Tjänster och produkter erbjuds 24/7 året om. I städer där vi har nära till varandra kommer vi troligen att dra mer nytta av varandras olika saker och därför tror jag starkt på den delningsekonomi vi sett slå igenom redan idag. Uber/Airbnb och andra delningstjänster låter oss inte bara tjäna en extra slant utan nyttja resurser mer effektivt.

Inom miljöområdet finns fortsatt stora utmaningar men nu har faktiskt världens länder enats om ett gemensamt klimatmål i Paris. Här kommer förnyelsebara energikällor att fortsätta öka. Solenergi kommer utvecklas. Känner ni till att exempelvis Frankrike tänker belägga stora delar av sitt vägnät med ett skikt som kan adsorbera solenergi? Kolla här!

Jag, likt min regionchef Cecilia Granath, avslutar med ett citat som är lika aktuellt idag som när det myntades av Charels Darwin 1809:

darwin

Sug på den över helgen! 🙂

 

 

Följ och gilla