Tjänstepensionens dag

Idag, den 27:e september är det tjänstepensionens dag. Som vi alla har väntat! 🙂

Det kan tyckas vara lite inflation i alla dessa dagar som skapats, vad säger ni till exempel om internationella pizzadagen den 1 januari (eller varför inte veganpizzadagen den 29:e januari eller tomatsåsens dag den 9 mars)?

Och jag vet att tjänstepension är bland det tråkigaste ord man kan yppa men hör här: Det är fasiken så viktigt för ditt framtida jag!

Mycket viktigare än pizzor, punchpraliner, kanelbullar etc., det handlar om dig, ditt framtida liv som pensionär som förhoppningsvis ska bli ett riktgt långt och trevligt avslut på denna jorde-/själavandring. Ja, ni kan låten nedan…

Ett sådant avslut får du inte på enbart den allmänna pensionen, den ger i skrivande stund cirka 11 000 kr/månad och det antar jag är betydligt lägre belopp än vad du ser framför dig.

Tjänstepensionen spelar stor roll och i boken går jag till och med så långt att jag säger att den berömda pensionspyramiden bör vändas upp och ner.

Så gör ditt framtida jag en tjänst nu. Kolla upp att du:

  1. Har tjänstepension
  2. Vilka val du har gjort vilket leder oss till den viktigaste punkten…
  3. Ser till att inte betala för mycket i avgifter

Så är du hemma!

Det behöver inte ta mycket tid. Gå in på minpension.se och kolla vad du har gjort för val. Tyvärr ser man inte avgifterna där utan behöver då ta reda på hos de “centraler” för de olika tjänstepensionsavtal som finns. Fokusera på det pensionsinstitut där du tjänat in mest pengar. Har du bytt arbetsplats många gånger kan du ha många olika pensionsinstitut och försäkringar med små belopp här och där.

OBS: Jag kan själv avslöja att jag, innan jag tog tag i familjens ekonomi och klämde ur mig en bok inom ämnet, lyssnade blint på rådgivare (läs försäljare) och då  blev rekommenderad/övertalad att välja en fond-i-fondlösning som var “skräddarsydd” för mig. Haken var bara att det kostade mig 2,7 % i avgift årligen. Det kan tyckas som ett litet belopp men det gör enorm skillnad över tid, flera hundra tusen, kanske miljoner. Jag blir arg när jag tänker på hur pass många svenskar som lurats in i dyra pensionsval i tron om att de gör något bra. Genomskåda detta är du snäll.

 

Följ och gilla