Fråga Joel #4

Under semestern har det varit lite sparsamt med inlägg. Jag har dock inte enbart legat i hängmattan, exempelvis medverkade jag i Feminvests podd vilket gett många positiva reaktioner, kanonkul! Här nedan ser ni en fråga till följd av detta:

Hej Joel!

Lyssnade på en podd idag där du intervjuades, var roligt att lyssna på och jag blev sugen på att köpa din bok.

Men jag undrar hur du och din fru sparar i aktier? Är den gemensamt ägd?

Jag och min man har en kapitalförsäkring i mitt namn för långsiktigt sparande. Men ska vi spara mer i aktier och gemensamt så vore det roligare med ett konto som båda har tillgång till. Hur har ni löst det? Kontot vi har idag är på Avanza, förstod jag rätt så kunde man i alla fall då inte samäga en KF.

Mitt svar:
Hej! Kul att du gillade podden!

Det går tyvärr inte att samäga varken ISK eller KF men då du skrev “min man” antar jag att ni är gifta och då har ni lika stor del i detta oavsett vems namn det står i (förutsatt att ni inte avtalat bort det särskilt).

Vi har både ISK och KF och de står i mitt namn av praktiska skäl då jag gör flest transaktioner av oss två och nyttjar mitt bank-id för snabb och smidig login.

Det går ju att logga in tillsammans och göra inköpen ihop, så gör vi ibland. Man kan ju också ha varsin med olika inriktning eller om ni hellre föredrar helt lika och då “spegla” varandra även fast det blir ganska mycket merarbete i onödan med det sistnämnda om det inte känns väldigt viktigt för er båda att ha varsin likadan portfölj.

Lycka till med sparandet och placeringarna!
/ Joel

Följ och gilla