Kvinnor vs Män

Idag var jag inne på Avanza och såg över innehaven och fann då intressant läsning. Jag hoppas att Avanza inte misstycker till att jag “saxade” ut den!

Här ser ni hur det gått för de aktier där aktieägarna hos Avanza i störst utsträckning är män respektive kvinnor över 18 år.

manvskvinna
Jag har sagt det förut och säger det igen: Kvinnor borde spara mer i aktier!

Skillnaden i utveckling är markant, både på ett och tre års sikt!

Vilka är då innehaven? Här kommer männens “best of”:

man
Vi ser nästan bara högriskbolag på hela listan…Activision Blizzard (dataspel som Call of Duty/World of worldcraft m.m.) äger jag faktisk själv i ett privat pensionssparande men för en begränsad summa. Låt oss hoppas att de män som känner igen många innehav i listan har dessa som kryddor!

Kvinnorna då?
kvinns
Många fina stabila kvalitetsbolag inom konsumtion och dagligvaruhandel (HM, ICA, Axfood m.fl) kryddat med några genomtänkta högriskaktier som Vitrolfe (infertilitet), Probi (hälsa exempelvis drycken Proviva) och Oscar Prop. (fastighetsutveckling).

Jag lyfter på hatten för Avanzas kvinnliga sparare och hoppas att fler kvinnor vågar prova på att investera sina sparpengar!*

*) I min bok redovisar jag fördelningen mellan antalet kvinnor i förhållande till män som är kunder hos nätmäklarna och tyvärr är skillnaderna fortfarande stora (Cirka 70 procent är män i Sverige, i de nordiska länderna är det ännu sämre siffror, > 80 procent) 🙁

Följ och gilla

2 idéer beträffande “Kvinnor vs Män”

  1. Lite intressant men man ska vara försiktig med hur man tolkar en sån här lista.

    Som listan är konstruerad kunde “männens favoritaktier” lika gärna kunna heta “kvinnornas hataktier” eftersom det bygger på andelen män bland ägarna och inte hur många män som gillar/äger dessa aktier. (och vice versa)

    En aktie som är en favorit bland både män och kvinnor kommer alltså inte heller synas i dessa listor.

    Dessutom om kvinnors strategi var att leta efter aktier som gått bra på 3 års sikt och köpa dessa, och sälja aktier efter att de gått ner, skulle de se ut som “smarta” investerare på en sån här lista, eftersom den tittar på vilka som äger aktierna nu, inte vilka aktier de faktiskt ägt under en treårsperiod.

  2. Hej! Visst måste man alltid vara kritiskt granskande och statistik går att anpassa till budskap. I detta fall finns det mycket som talar för att kvinnor (i allmänhet) fattar mer balanserade investeringsbeslut som lönar sig över tid. Det i kombination med att de är underrepresenterade bland investerarna och småspararna där ute gör att jag vill visa på möjligheter och peppa de kvinnor som ännu inte tagit steget att förvalta sina egna pengar. Jag skriver mer om detta i boken. Tack för att du kommenterade! Hälsn.Joel

Kommentarer är stängda.