Gästinlägg: Konsten att vara entreprenör och småbarnsfarsa samtidigt

Det är väldigt roligt att hålla på med bloggande, särskilt eftersom man kommer i kontakt med så mycket trevligt folk!
Simon som skriver nedan är i liknande sits som jag själv och jag tyckte det var intressant att utbyta erfarenheter och även dela dem med er läsare. Jag bad Simon skriva ett inlägg som jag själv känner igen mig mycket i.

Vill du också skriva ett gästinlägg på min blogg? Kontakta mig!
——————————————————————————————————————————————————

Väcka alla, äta frukost, lämna på förskolan, cykla till jobbet, jobba, hämta, göra kvällsmat, äta, leka, torka snor, lägga, ligga i soffan utslagen, sova och sedan upprepa.

När jag fick chansen att skriva ett gästinlägg här på bygg en förmögenhet så började tankarna såklart snurra kring vad jag skulle kunna bidra med att skriva. Ganska snabbt landade jag i att det vore intressant att samla mina tankar kring hur det är att vara entreprenör och småbarnsfarsa samtidigt.

Det är såklart en utmaning att få det livspusslet att gå ihop men en utmaning som inte behöver vara omöjlig.

Så hur går detta till? Och vad driver mig att vara entreprenör?

Min bakgrund är att jag är matematiklärare och jag jobbade på en gymnasieskola när jag fick idén att starta Matematikvideo.se. Grundtanken var enkel. Att hjälpa de som pluggade matematik genom att göra pedagogiska videogenomgångar när de sitter hemma och pluggar.

Intresserad av aktier som jag är så startade jag även aktiekunskap.nu som även den är inriktad på att hjälpa andra men med att förstå aktier.

Efter några år så började jobbet med dessa hemsidor bli så pass arbetskrävande att jag tog tjänstledigt från jobbet för att satsa på dem på heltid.

Detta är inget jag har ångrat utan drivkraften att hjälpa andra via nätet är fortfarande så stark att det är något jag gärna kämpar vidare med, trots utmaningar och hård konkurrens.

Självklart har jag lagt ner enormt mycket tid på dessa projekt och jag har jobbat kvällar och helger utan problem och det gick bra tills två personer blev fyra. En flicka och en pojke, två fantastiska människor. Två personer som kräver all uppmärksamhet och förstås även förtjänar all uppmärksamhet.

Så hur får man det att gå ihop?
Att prioritera om sitt liv
Alternativet till att prioritera annat än sina barn högst är inget jag är intresserad av. Jag vill vara delaktig, leka med dem och läsa godnattsagor istället för att sitta och svara på mail. Men mailen måste ju också besvaras såklart.

I början tyckte jag att detta var mycket svårt och när läggningen gick från 10 minuter till 60 minuter eller två timmar så började stressen att krypa i hela kroppen på kvällarna. Det var smärtsamt att känna att jag inte hade tid för jobbet och inte var närvarande med barnen. Den här processen var smärtsam för mig och det tog tid att hitta till en vardag som
fungerade bra. I huvudet tänkte jag att jag skulle prioritera om men kroppen stressade på ändå.
Till slut landade kropp och själ mer i situationen och nödvändiga omprioriteringar av livet fick till slut konkreta förändringar.

Några saker som har hjälpt mig
Så vad har hjälpt mig att kunna kombinera dessa två saker under åren? Innan jag går in på dessa saker vill jag varna lite för moralkakor och klyschor. Men en klyscha är väl just en sådan för att det ligger en del sanning i den.

1. Att släppa jobbet när jag är med barnen
Det är väldigt lätt att tankarna fortsätter att snurra efter jobbet eller under helgerna. Det finns ju allt som oftast mycket att tänka på gällande det. För mig brukar det hjälpa att enkelt skriva ner det som snurrar och tänka att jag tar det på måndag för att släppa dem ett tag. Ofta gör det att det bli lättare att vara närvarande i familjen och släppa energikrävande funderingar.

2. Företagande är flexibelt, utnyttja det
En av de bästa sakerna med att vara företagare är att man kan styra sin tid helt själv. Detta gör att jag kan ta det lite lugnare kring hämtning och lämning och istället jobba vid en annan tidpunkt. Det kan vara lite svårt att ställa om sin nio-till-fem arbetsklocka men ganska befriande när man är småbarnsförälder där barnen har sina egna små klockor. Om man letar lite i vardagen så kan man hitta bra tider att jobba på istället.

3. Sänka sina krav – Tänka good enough
När man är driven, vill mycket och dessutom, som jag, vill göra något bra så är det lätt att sätta upp höga krav på sig själv. Här gäller det verkligen att se upp som företagare då det finns en oändlig mängd arbetsuppgifter som inte är avgränsade av någon annan än sig själv.
Det är viktigt att stanna upp och tänka till om man verkligen behöver skriva så långa och genomtänkta mail eller om den där ikonen (när man programmerar webb) behöver vara helt perfekt. Ofta är det 20 % av allt det man gör som ger 80 % av resultatet (Paretoregeln) och det finns anledning att stanna upp och tänka till vilka 20 % av det du gör som verkligen ger resultat.

Det var lite av mina erfarenheter, goda som dåliga, om detta med att vara entreprenör, kreativ och utvecklingsorienterad samtidigt som man är småbarnsfarsa.

Jag hoppas att du kunde hitta något som fick dig att tänka en ny tanke.
Du får gärna kommentera också om det är något du själv vill tipsa om!

Följ och gilla