Idioti och avsaknad av empati

Vissa förses med färre fungerande hjärnceller än andra, så är det bara.

Idag, en strålande fin försommardag som fram tills nu var toppen, fick jag en bild av mamma på min telefon:

åttkanten

 

Det högg till i hjärtat.

Bilden visar en nerbrännd “åttkant” som var ett vindskydd/kåta modell större, iordninggjord med grillplats i mitten. Fram tills inatt kunde man sitta här och umgås, ha trevligt och bara va. Det fanns flera bänkar med bord och till och med en äldre gjutjärnsspis som man kan vedelda och koka exempelvis färskpotatis eller en gryta samt 12V-lampor i taket som drevs av ett bilbatteri.

Åttkanten är byggd av min far ihop med hans kompanjon och vän Torbjörn. Jag var själv med och snickrade på taket minns jag när den byggdes.

Tillsammans har de ihop med mamma och Margareta drivit Svartsjöns ädelfiske i Gustafs som en bisyssla vid sidan av andra arbeten. Även vi barn har hjälpt till mycket när vi bodde hemma. Intill åttkanten ligger en djup och fin liten skogstjärn som arrenderats och där har vi planterat regnbågsforell. Hit har företag, kompisgäng, fiskeklubbar m.fl kunnat hyra in sig för att fiska, umgås och ha det trevligt. Det har nästan alltid varit fullbokat och jag kan inte ens föreställa mig hur många som skapat trevliga minnen här tack vare mina föräldrar och dess vänpar.

Även de som inte hyrt stället har fritt kunnat nytta anläggningen när den inte varit bokad. Platsen är handikappvänlig, PRO har återkommande haft fikastunder här med tipspromenad intill. Skolklasser, fotbollslag och andra har åkt hit och grillat korv osv. Jag och min bror har haft midsommarfest här. Platsen med dess förutsättningar (denna f.d “åttkant”, bänkar, soptunnor, toalett, badbryggor m.m. – allt fixat av två eldsjälar) har underlättat för folk att få en lugn stund ute i naturen.

Den som brände ner detta inatt och även vandaliserade (bänkar och soptunnor nerkastade i sjön) tänkte nog inte på allt jobb som min far och mor ihop med Torbjörn och Margareta lagt ner på detta ställe. I 25 års tid har de åkt och hämtat fisk, planterat in. Hämtat sopor, kört fiskrens, bokat och samordnat, fixat catering…Skött om och sett till. Ställt upp och ordnat. Lagt ner sin själ helt enkelt för att de som hyr ska få en så bra upplevelse som möjligt. Som små egenföretagare och entreprenörer måste göra. Det är rent ut sagt hårt jobb under många år som nu resulterar i en käftsmäll som tack.

Den eller de som hällde bensin och tände på kan nog inte föreställa sig hur tungt det är att se ett av sina livsverk raseras och förstöras på några minuter. Hur jobbigt det blir att hantera de bokningar som nu ligger framgent och att få undanstädat så att de kan ta emot folk och att sedan återuppbygga detta igen. De kanske till och med tappar lusten att fortsätta, om någon vill förstöra kan det ju ske igen.

Den eller de som tände på tänkte nog inte heller på den omgivande skogen och hur torrt det är i markerna. Som tur var kunde brandkåren släcka den brand som spridit sig till närliggande skog.

Nej fy, jag blir så trött. Varför gör man så här? Njuter man av att förstöra för andra? Tänk först-gör sen. Särskilt om du är dum i huvudet och saknar insikt i hur dina gärningar påverkar andra.

Stötta min far och hans kompanjon genom att dela detta inlägg. I bästa fall når det fram till de dom gjorde det så att de kan skämmas och i bästa fall kan någon som vet något om händelsen inse hur fel det är och anonymt tipsa polisen. Detta klassas som mordbrand.

Följ och gilla

2 idéer beträffande “Idioti och avsaknad av empati”

Kommentarer är stängda.