Kavastus trender version 4.0

För en vecka sedan gick jag på Kavastus trender 4.0, det sista extrainsatta tillfället i Stockholm. Kursen kostade en hel del, 7480 kr med tillhörande digitalt paket. Med mig från kursen har jag galet mycket anteckningar, i vilken mån jag kommer använda dem får ni läsa nedan.

Arne har som bekant för en del blivit väldigt omskriven på finanstwitter där många har dragit tvärsäkra slutsatser huruvida kursen är något att ha eller ej. Till och med Dagens Industris Richard Bråse har gett kursen en rejäl känga. Arne har alltså fått fantastiskt mycket gratisreklam och bland annat lockat mig att gå.

Eftersom jag lärt mig att inte lita fullt ut på de som är tvärsäkra var jag lite skeptisk överlag inför kursen men valde dels att se det hela som ett förutsättningslöst tillfälle att bilda mig en egen uppfattning och för att jag helt saknar den trendmässiga delen som ingrediens i mitt investerande. Målet var alltså främst att lära mig något nytt.

Vad får man för sina tusenlappar då?

Du får en chans att grotta ner dig i många timmar av sammanställd statistik blandat med många kloka budskap som är allmängiltiga för de flesta men som gifts ihop med Arnes hemmasnickrade excelsheets för att stödja teserna. I vilken mån du har nytta av allt bakgrundsarbete som Arne gjort låter jag vara osagt, gillar du att grotta ner dig i säsongsmönster på alla nivåer så är kursen helt rätt.

Tempot är högt och även jag sitter där och smattrar av bild efter bild med mobilen för att ens ha en chans att kunna begripa anteckningarna efteråt. Det blir ganska många på en heldag från kl 9 till 18.

Jag tycker kursen är mycket! Den passar mig inte som hand i handske men det förväntade jag mig inte heller, lite självkännedom har jag trots allt. Den vidgar perspektiven, absolut men lämnar mig också med en del frågor och det är ju inte heller så konstigt med tanke på kursens intensitet och tempo. Arne maxar verkligen och pressar ut sitt budskap med stöd av hundratals powerpointblad. Många har egentligen samma budskap och det är för att Arne vill upprepa och befästa vissa saker. Arne ger allt och du förväntas hänga med. Jag älskar hur han börjar prata exakt på tiden när pausen är slut, de som är sena in får skylla sig själva. Helt rätt!

Nivån är lite ojämn. Hemligheter avhandlas snabbt (för att slippa visa dem eller få för mycket frågor om dem) och vissa “slå in öppna dörrar”-budskap upprepas lite för ofta men repetition är ju kunskapens moder sägs det.

Om du till exempel tror att du ska få veta hur Arne tar fram sin mytomspunna HSI så blir du besviken, dessa kryss och nollor är fortfarande en hybrid av stryktipset och broderimönster för mig efter kursen och det gör kanske inte så mycket heller.

“Köp styrka, sälj svaghet, fånga inte fallande knivar, se på trenden före fundamentan” osv.

Massor av statistik på det. Kanske hade kursen tjänat på att sållas något och mer fokusera och gå på djupet inom vissa delar. Nu känns det inte som att alla hänger med på grund av tempot, inte på grund av komplexiteten. På lunchen hör jag surret. ”Men, när började en beartrend egentligen”, hur avgör han det? Hur kan han vara så avslappnad när han måste ha sån koll på all data hela tiden?.. osv.

Jag och säkert fler av deltagarna hade nog önskat en djupare förklaring och analys till en del av de tvärsäkra påståendena. I bästa fall dyker det upp i det efterföljande digitalpaketet som kommit till just på grund av tidigare kursdeltagares feedback. Det är så mycket att smälta att man nog behöver en eftersittning med Arne för att få ut det mesta av kursen.

Jag känner av och bedömer att kunskapsnivån hos kursdeltagarna är något över medel, de flesta har nog någon slags aktieportfölj idag och hållt på några år. Kursen riktar sig inte heller till nybörjaren men jag kan inte låta bli att känna att den ibland är lite för enkel. Jag hade velat få Arne på djupet. Många av budskapen får man genom att läsa hans bok eller lyssna på ett gratis föredrag med honom. Jag hade önskat version 4.2 eller 4.3 om ni förstår vad jag menar.

Ingen kan låta så tvärsäker som Arne. Till och med när han medger att han gjort fel. Det finns alltid en förklaring. När han visar hur man enkelt skulle ha kommit ur kraschen -29 till -32 så drar jag ändå lite på smilbanden. Riktigt så enkelt var det nog inte. MA200 (200 dagars glidande medelvärde) må vara en riktigt bra indikator men i stridens hetta är förloppen ofta  snabba och det finns alltid ett “what if”. Likaså är vågorna i upp och nedgång nog inte lika lätt att identifiera medan de skapas som när ett färdigt facit finns att titta på.

Jag känner samtidigt att den kaxige Arne är riktigt godhjärtad. Han vill hjälpa fler att göra som han. Det har ju uppenbarligen gått bra (sen kan vi gärna lämna diskussionerna om exakt hur bra). Jag tror också han söker en viss bekräftelse på det ”facit” han anser sig sitta inne med. Han har massor av material att visa upp och det strålkastarljus som nu faller på honom lockar fram rockstjärnan inom honom. Eller snarare; Diskjockeyn får chansen att kliva ur båset komma till tals och varför inte ta den! Varför hålla tyst om en framgångsrik metod!? Det är skönt med personer som struntar i Jante. Självklart vill Arne tjäna en slant på att berätta detta. Hade jag 100 personer som stod i kö landet runt hade jag också rivit av gig efter gig. Jag hejar faktiskt på entreprenören Arne och hoppas han kan fortsätta leverera oneliners hela vägen. Jag tror inte att han kommer slå index alla år men så länge han gör det och kan tvåla till sina meningsmotståndare inklusive massmedia så är det skön underhållning från läktarplatsen.

Samtidigt fick jag som inte är ”trendig” lära mig mycket nytt och det var vad jag hoppats på. Kraften av trenden och momentum som uppstår på börsen är ju ett faktum. Börsen eller snarare marknaden är så präglad av flockbeteende och att i mångt och mycket springa åt samma håll samtidigt tills någon visar att det är fel riktning, och byter fot åt andra hållet. Det ser jag dagligen, jag har bara känt att jag med begränsad tid inte har någon större chans att ta del av de tillfällena som erbjudits. 

Jag kommer ta till mig en del men inte allt, och det är just vad Arne själv uppmanar oss deltagare till. Ta till er det ni vill, strunta i det som inte passar och skapa er egen metod som känns bra för er. Det är bra budskap tycker jag.

Vad tog jag med mig då?
Jag tog med mig en hel del faktiskt. Både grundläggande kunskap om trender som jag inte lagt ner energi på att lära mig innan. Jag fick även några ”aha-känslor” när jag kände igen mig på fartblindheten, riskbenägenheten i att jaga och matcha sig själv. Här har jag i avsaknad av att strikt följa mina egna uppsatta regler, och uppenbarligen tumma på dem för att upprätthålla prestationen, hamnat snett i flera positioner på sistone och intalat mig att det är allmänna börshumöret, orättvis värdering av marknaden osv. Confirmation bias helt enkelt. Det var nyttigt för mig att inse.

Här fick jag en plågsam men samtidigt skön uppläxning av Arne och det var kanske precis vad jag behövde. Det kommer göra det enklare att minska i dessa positioner även fast det blir med förlust. Jag vet att det blir bäst så i det långa loppet även fast det svider lite här och nu. Ibland är det bara skönt när någon med mycket självförtroende säger åt en vad man ska göra. Även vad man inte ska göra. Man kan alltså lite krasst sammanfatta att jag betalat pengar för att få lite grundläggande kunskap om trender och för att få höra det som är uppenbart. ?

Jag önskar att jag hade Arnes självförtroende, disciplin och mod men tro inte att du kommer bli Arne bara för att du går hans kurs. Personligen förblir jag nog en halvtråkig “semi-värde-investerare”.

Efteråt är jag fortfarande inte en av de tvärsäkra, inte åt något håll. Jag fortsätter nog att leta efter bolag med främst fundamentala fakta (även med några fler delar än de Arne tittar på, exempelvis vallgrav, ledning, skuldsättning, framtidsutsikter mm) framför trenden men kommer nog att komplettera med en del tekniska faktorer som jag inte alls ägnat tid åt innan inför inköp och avyttring. Hade jag inte gått kursen hade jag nog inte lärt mig detta heller så för det tackar jag Arne för en trevlig och faktaspäckad kurs.

Mitt betyg på kursen är tre och en halv huvudfotingar av fem möjliga.

Jag antar att det kommer bli en version 5.0 nästa år och i bästa fall får deltagarna då en ännu självsäkrare Arne som ger järnet på scenen med statistik, budskap och en hel del clip-arts. 🙂

Avslutar med en liten sammanfattande dikt:

Tjuren stångar upp – björnen slår ner,

MA200 och RSI vi alla ser.

Men Arne är snabb som en iller,

handlar på trender som om han gick på piller.

Vi andra sitter mest och gapar,

undrar – är det börsens Messias vi efterapar?

Ja du, den som det visste,

men på detta vi inte kan ta miste:

 Trender kommer, trender går,  

Herren på lusthus-täppan (än så länge) består.

Följ och gilla