Året som gått

År 2018 har nog varit ett av mina bästa år.

Det har präglats av min pappaledighet med mitt tredje barn, Linn. Det har varit en underbar tid och jag hoppas och är tämligen säker på att min investerade tid kommer bära frukt genom hela livet. Det har också varit ett lyft för familjen i stort att ha en person hemmavid, det blir så mycket enklare med vardagslogistiken kring lämning och hämtning, handla och laga mat etc.

🙂

Men nu börjar alltså föräldraledigheten lida mot ditt slut och vi ser framtiden an med barn som åldras och utvecklas med oss. Även om det stundtals är känslomässigt tufft och utmanande så är min högsta önskan att få fortsätta ha en sån härlig och viljestark familj som vi har just nu. Det är mycket med våra barn. De har (som vi vuxna) mycket känslor och det är inte alltid friktionsfritt, men på samma sätt som att skrik och tårar sprutar i frustration kan skratt och glädjetjut göra oss superstarka ihop när vi alla då och då strävar åt samma håll.

Årets höjdpunkt var vår vistelse i Thailand som man kan läsa mer om här och här. Bakgrund till resan kan man läsa om här. En sådan skön och underbar tillvaro vi hade!

En thailandsburk med en hel del mynt och sedlar finns redan etablerad för nästa resa dit år 2020.

Väl hemma från resan (tack och lov) ådrog jag mig en sprucken blindtarm som fick opereras akut. Därefter tillstötte några komplikationer, bland annat blodförgiftning (sepsis). Detta får kvala in som årets bottennapp även om allt gick bra till slut. Man ska fasen vara ödmjuk för att man vaknar upp och bara fungerar!

Jag har synts en del under året och boken blev en pocketversion som togs in av bland annat Pocketshop vilket är ett kvalitetstecken då de är väldigt kräsna med vilka böcker de tar in på sina begränsade butiksareor. I samband med pocketversionen fick jag också möjlighet att sammanställa så många fina citat om boken som ses här.

Jag fick också möjlighet att berätta om mig själv i både DN, Aftonbladet, Dagens industri och TV4 Nyhetsmorgon (en del ligger tyvärr bakom betallänkar).

Jag har förutom de 16 inläggen här på bloggen skrivit några krönikor åt Börshajen under året som tydligen är väldigt vällästa vilket är roligt!

En del andra samarbeten med bland annat Tink och Hygglo blev det också.

En del samkväm på sociala medier har det också blivit, ett bra sätt att utbyta tankar och åsikter så länge man tar det för vad det är (tänk om alla var lika säkra i verkligheten som i sociala medier) och inte uppslukas av det (livet pågår ju även utanför skärmen).

Jag har också klivit in i andra halvlek detta år och blivit 40 år gammal/ung!

Gah, time flies. Nu hoppas jag att jag har mer än hälften av livet kvar men jag är på något vis mätt och nöjd oavsett (som inte känns riktigt som jag annars). De senaste tio åren har varit galet innehållsrika, jag har levt ett helt liv på ett decennium känns det som! Värde är vad du får sägs det och jag har fått mycket!

Samtidigt har jag och min fru utmanat varandra att vi ska skåla för varandra på våra 100-årsdagar år 2078, vi får väl se hur det är då, om vi klämmer 20 år till eller längtar vidare till vilan…det beror nog på hur vi klarar av att förvalta och sköta oss på denna planet. Jag är både hoppfull och bedrövad på samma gång och hoppas kunna skriva mer om detta under nästa år.

Trappan nedan visar ändå att jag oavsett framtidsscenario fortfarande är på väg mot toppen! 🙂

Långt kvar!

Här kommer förresten rykande ny info om mig!
I slutet av året så landade jag i beslutet att säga upp mig från min nuvarande arbetsgivare.

Jag kommer från och med nu att styra mer över min tillvaro som egen då jag öppnar enskild konsultfirma inom vattenområdet. Det ska bli både spännande och roligt och lite läskigt! Jag kände att måste testa på och om det inte passar så får jag väl svälja stoltheten och återgå till arbetstagarlivet eller påbörja något annat. Jag är stolt över mig själv som vågade släppa på tryggheten och öka frihetsgraderna.

Att vi sparat ihop ett hyggligt reservkapital underlättade beslutet, samtidigt innebär alltså inte detta ett liv i fulländad FIRE-anda, det är inte meningen att jag ska börja leva på kapital utan det blir helt enkelt ett annat sätt att arbeta och bedriva vardag på. Jag blir min egen boss. Jag hoppas det leder till kloka beslut! 🙂

Tror också att det kommer ge fler möjligheter att parallellköra en del skriveri och annan kreativ verksamhet med mitt ingenjörskunnande. Det ligger i linje med de livsplaner som jag har satt upp så hejja mig som följer min dröm!

Årets investeringar och placeringar toppade som för de flesta runt sensommarn, som jag skrev i ett inlägg var det tvåsiffriga procenttal uppåt då. Sen har det varit mycket stök och osäkerheter på världens börser och det pågår fortfarande i skrivande stund. Främst är det makro som styrt ihop med utsikterna kring räntebanor och annat som är omöjligt att veta. Jag slutar året på minus för första gången avkastningsmässigt. Tack vare kontinuerligt nysparande (om än i mindre grad på grund av föräldraledighet) och återinvestering av utdelningar så landar vi tämligen neutralt även om hela året inte är klart ännu.

Gott nog, alla år kan inte vara goda och feta men samtidigt blir jag mer övertygad om att 2019 kommer vara året då marknaden åter igen inser att det fortfarande är hyggliga resultat som levereras av bolagen och att recensionen ännu inte är här vilket gör att det riktigt stora nedstället skjuts på framtiden. Därför fortsätter jag att nyspara i aktier. Vi får se hur det blir med facit i hand om ett år.

Nu är det bara några dagar kvar på 2018 och vi får väl hoppas att våra kära politiker får vila upp sig ordentligt under julen så att de klarar av att bilda en regering efter årsskiftet…jag brukar inte skriva om politik men detta år är det svårt att låta bli. Herre min je vad flata och löjliga de styrande framstår som nu. Verklighetsfrånvända karriärister som levt i politiken för länge är så tröttsamt att lyssna på.

Jag har lite sorgligt nog insett att jag allt mer tilltalas av en effektivare meritokrati där värdegrunder och annat politiskt dravel läggs åt sidan för att kunna fatta professionella och genomtänkta beslut. Demokrati är fint men galet oeffektivt. Vi måste återupprätta förtroende och snabbt börja gynna de som är med och bidrar, inte premiera de som mjölkar ur den svenska välfärdsmodellen utan krav på motprestation.

Other peoples money…

Fortsätter det så här lär ytterkantspartier fortsätta växa till följd av missnöje och motreaktioner på detta. Ingen rolig utveckling och utan lyckligt slut.

2019 kommer jag att försöka strunta i Svenska politiken eftersom den knappast lär sluta stjäla energi och krasst nog inte heller innebära någon extrem skillnad för mig på kort sikt. Jag ska satsa på och investera i mig själv istället. Starta nya firman, försöka vara en (ännu) bättre pappa och man. Hälsan ska med i större omfattning (motionen är eftersatt nu och det är inte ok). Jag ska göra sådant jag tycker är roligt och mår bra av.
Hoppas du vill hänga med på det!

Tack du kära läsare för att du bryr dig om att följa mig, jag ska fortsätta göra mitt bästa för att ge dig ett någorlunda vettigt innehåll så att jag får behålla dig. Du är värdefull för mig.

Jag hoppas att 2019 blir ett minst lika bra år för oss båda.

God jul/fortsättning och gott nytt år!

Följ och gilla

2 idéer beträffande “Året som gått”

 1. Aldrig läst din blogg, men glad för jag snubblade in på detta inlägg!
  Har själv planerat längre föräldrarledighet nästa år och har i tanke att säga upp mig efter den, förhoppningsvis ser min December månad 2019 ut som Din 2018.

  1. Ursäkta sent godkännande av din kommentar! Jag har haft så mycket problem med skräpkommentarer att du drunknade bland dessa.
   Vad roligt att du hittat hit! Alltid roligt att kunna inspirera och håller tummarna för att din december blir som min.
   Jag kommer skriva en del om uppstart av firman och livet som “egen” så håll utkik här då och då!

Kommentarer är stängda.