Vardagen på Koh Lanta

En vardag i Thailand.

Inspirerad av mina barn brev hem till klassen så tänkte jag i det här inlägget skriva ner hur vår vardag ser ut just nu på vår ”early retirement light”. Jag kommer att följa upp inlägget med ett som fokuserar på kostnader och efteråt med ett fylligare inlägg i form av en praktisk guide för småbarnsföräldrar som planerar att bege sig till Thailand på ”Thaimout”.

Vardagen här nere i Koh Lanta har infunnit sig efter drygt två veckor på plats. Vi har börjat anpassa oss till värmen så gott det går. Det ligger på runt 30-32 grader dygnet runt och i solen är det förstås varmare. Det gäller att jaga skuggan, ett angenämt ”problem”.  Vi tar ofta lite slapptid inomhus när det helt enkelt är för varmt ute, exempelvis mitt på dagen en vindstilla dag. Igår kväll var det åska i luften och kvavt som bara den. Samtidigt som solen sjönk ner i havet tornade ett stort åskmoln upp sig. Svetten rann bokstavligt talat men oj så häftigt att sitta och käka middag och titta ut över havet och se blixtarna fajtas om uppmärksamhet. Ett mäktigt skådespel av moder jord.

Vår vardag ser ut ungefär så här:

Familjen vaknar på området Slow Down runt sju av en tupp som galer ”kuckeliku” hos grannen (på riktigt! Ganska praktiskt faktiskt ?).

Välling till lillan (medtagen hemifrån) och frukost hemma. Många gånger lite frukost-tv för att hålla barnen på plats vid matbordet. Macka med smör och ost, ägg och färsk frukt till barnen. Ibland är mamman i huset extra snäll och gör pannkakor till frukost. Kaffe, yoghurt med frukt till oss vuxna.

Smörjpass ute på altanen, solskydd och myggmedel för alla.

En av oss vuxna följer med barnen till skolbussen som går klockan 8.45. Den andra stannar hemma med lillan och nattar henne i vagnen för sovpass nummer ett runt nio, halv tio.

Egentid på var sitt håll en till en och en halv timme cirka. Den av oss som följt med barnen kan ta en promenad hem längs stranden, passa på att handla lite (även det är egentid för en utsvulten småbarnsförälder!) eller göra någon aktivitet som att gå på yoga eller simma några längder i poolen. Det finns ett enkelt gym på området som är öppet dygnet runt.

Vi möts upp hemma eller på någon restaurang på stranden och äter lunch. Ofta en papayasallad (inte söt som man kan tro utan med chili, vitlök, korriader och riven papaya och morot, känns väldigt nyttig!). En färsk fruktjuice eller shake till det. Min favvo är kokos eftersom den inte är så söt.

Fortsatt strandhäng i skuggan av något träd eller under vårt införskaffade parasoll.

Hem och slappa och leka med Linn inomhus när det är som varmast. Den andre gör något ärende eller börjar bege sig för att hämta barnen som slutar skolan vid 14.

Vi brukar gå till stranden på eftermiddagen eller stanna kvar på området och bada i poolen, det varierar. Annars brukar barnen få ta det lite lugnt i skuggan på uteplatsen eller inne med paddorna. Här någonstans dricker vi vuxna kaffe eller om andan faller på så tar vi en kall öl ute på verandan med lite cashewnötter som tillbehör. Om det är marknad som det brukar vara lite då och då så går vi dit och handlar frukt och grönsaker. En rolig utflykt även för barnen. Oj, vad frukten är god här. Mogen och smakrik, det är ljusår mellan en stenhård mango därhemma och en här, det kostar nästan ingenting heller!

Här på eftermiddagen börjar det bli morgon hemma i Sverige så då brukar jag logga in och bevaka börsöppningen och läsa lite mejl och sociala medier.

Middag käkar vi ute ungefär varannan kväll. Beror lite på hur energinivån ser ut. Vi äter för det mesta thaimat eftersom den är både godare och billigare än västerländska rätter. Den äldsta av barnen äter ofta också ”snäll” thai som fried rice eller pad thai. Fyraåringen är mer svårflörtad och här blir det mer säkra kort som pannkaka, pommes eller spagetti. Vår minsta äter ofta mat hemma innan och får sedan lite ris att sysselsätta sig med på matstället. Minibananer är praktiska att ha med under vagnen som kan fungera som mellis och ibland ihopmosat med lite ris.

Om vi äter hemma blir det enkel mat som pannkakor till barnen eller pasta och korv. Vi vuxna har ibland gått och köpt take-away från enklare thaimatsställen längs huvudvägen, jättegott och lyxigt – och billigt. Kostar ca 50 kr för två rätter. När vi käkar ute så gör vi oftast det längs stranden, finns så många fina ställen att avnjuta solnedgången på. Barnen kan leka på stranden medan man väntar på maten. På flera ställen finns lekplats för barnen att roa sig med.

Många gånger så avslutar vi dagen med ett kvällsdopp i poolen.

Nattning av barnen och sedan någon timmes vuxentid innan det är god natt.

Som ni kanske förstår är vardagen här väldigt behaglig. Visst kan grus i maskineriet inträffa på samma sätt som hemma, som magsjuka till exempel (mer om det i nästa inlägg), men som tur är brukar det vara snabbt avklarat.

Vi har det kort och gott väldigt (nästan för) bra!

Lite bilder nedan:

Stor fin pool med stranden och havet nedanför precis vid lägenheten.

Lek medan vi väntar på maten…

Kan man få bättre platser, här sitter man på första parkett överallt…

Skolbussen är kanske inte riktigt svensk standard… 🙂

Våra äldsta barn går fem veckor i Lilla Svenska Skolan

Mycket kyckling blir det…

Varje fredag samlas alla i Salan och pratar om veckan och någon klass gör ett uppträdande. Bra att barnen får öva på det. Här ska Albin snart spela teater, “Tre små grisar”

Följ och gilla