Uppföljning av stormen som mojnade

För några månader skrev jag inlägget den perfekta stormen där jag var orolig över det geopolitiska stöket ihop med den höga skuldsättningen hos de stora ekonomierna. Därtill centralbankernas fleråriga jätteexperiment att tävla om låga räntor och sänka sina valutor under varandra för att avvärja kris och stimulera igång landets handel.

Under solen, intet nytt men den perfekta storm som höll på att blåsa upp har mojnat, tilltagit, mojnat och så har det hållit på.

Det är svårt att segla under dessa förutsättningar!

Blåser det upp eller mojnar det?

Handelskriget som hotades med i förra inlägget har till viss del infriats och det är nu en kamp mellan USA-Kina (som jag förutspådde) och fortsatt politiskt skrammel fram och tillbaka. Ena dagen sandlådenivå och den andra dagen konstruktiva samtal för att åter återgå till skyttegravarna som nu grävts upp (föreställ dig en snorig bebisversion av Trump och Xi Jinping som kastar sand på varandra och gråter i sandlådan, vore ett perfekt omslag för The Economist?

Börserna är lite avvaktade och väntar ut hur politiken ska utvecklas (eskalera/förbättras) och under tiden rapporterar bolagen det andra kvartalet och sina halvårsrapporter. Överlag går bolagen som tåget. Ännu har inte några tullar eller andra hinder märkts i räkenskaperna.
Vissa hävdar fortfarande att aktier har mer att ge och andra skriker ”vargen kommer”. Båda har lika dålig koll på framtiden som du och jag.

Min syn på konservativ riskaptit är kvar men det vet i fanken om jag efterlevt den fullt ut! Kanske är det så för de flesta? Förnuftet säger en sak men känslan – avslutsfingret- gör en annan sak!

Jag har i samband med min översyn varit mer aktiv än någonsin och omsatt fler aktier och även gjort en del kortsiktig rapporthandel i både detta kvartal och förra då volatiliteten varit så stor. Det här är verkligen överkurs och mycket lotteri över det hela, min strategi har baserats på att vänta ut rapporter och ta positioner i bolag som får stora (över)reaktioner. Likt en pendel så brukar det svänga lite fram och tillbaka innan det nya jämviktsläget stabiliserats. Ett sorts vadslagning med hyfsade odds.

https://www.instagram.com/p/BliSbrul7LY/?utm_source=ig_web_copy_link

Det är svårt att förutse marknadens riktning, ena gången blir det som man tror men nästan lika många gånger går det åt andra hållet så det är egentligen inget jag rekommenderar att hålla på med.

Årets avkastning hitintills har varit lyckosam,

https://www.instagram.com/p/BmHCEVYFEDb/?utm_source=ig_web_copy_link

Dryga två årsavkastningar på drygt ett halvår! Men så är börsen, ibland går det upp och ibland går det ner. Det gäller att inte drabbas av hybris de gånger man klår börsen i stort. Snarare bör man fundera om man tar rätt sorts avvägd risk, eller om man har en för snäv, koncentrerad portfölj. Och passa på att glädjas av framgången och vara glad! ?

Jag har passat på att lätta lite på andelen aktier och funderat en vända till vilka bolag som jag klassar som ”högrisk-innehav”. Nu tänker jag ligga hyfsat defensiv resten av året och lite vänta ut vad som kommer hända.

Hoppas ert år fram tills nu varit lyckosamt!

 

Följ och gilla