Ekorr’n som rymde till granen

Ekorr´n satt i hjulet,
Stressad, måste hämta kottar*.
Fick han höra Oskar (o Maribel men då sabbas flowet så ursäkta Maribel!),
Då fick han så bråttom.

Börja banta saker rappt,
Sköna kronor fick han snabbt,
Och en ny livsstil på köpet…

Varsågod, en uppdaterad barnvisa för den som vill!
*) här menar jag alltså barn 🙂

Visan är (som en del av er listat ut) starkt inspirerad av den nya boken som heter: “Ut ur ekorrhjulet – Så blir du också ekonomiskt fri”  av Oskar Lindberg och Maribel Leander Lindberg (Pug Förlag).

Författarparet är jag bekant med sen innan. Jag lärde känna Oskar i samband med att jag själv debuterade som författare inom samma genre. Det var alltså innan han kom ut ur spargarderoben och huserade under namnet ”frivid40” och sedermera ”fantastiskafarbrorfri” (eftersom hans första alias blev ”förbrukat” när han blev fri redan vid 39 års ålder).  Det blev några trevliga samtal på olika pubar i Stockholm när han hade vägarna förbi. Maribel har jag också pratat med vid några tillfällen.
De bloggar tillsammans på https://enkelboning.com/ 

Boken är främst skriven av Oskar. Den är snyggt förpackad och lyxigt formgiven med flera färgbilder. Jag tror den kommer locka många nyfikna i bokhandeln och det är ju tanken och jag hoppas verkligen att den gör det. Detta är en bok för just de som springer runt varv på varv utan att hinna reflektera.

Boken är föredömligt välskriven på ett enkelt och begripligt vis med bra flöde mellan text och bild. Den är grundläggande och passar egentligen alla som vill vidga sina vyer lite. Många i vårt samhälle tar sig inte tiden att reflektera över vad de vill göra och genom boken får man massor av hjälp och inspiration på traven. Sådana frågor och påståenden som inte sägs vid kaffebordet eller bland sina vänner som kör samma ekorr-/rat-race.

Innehållet känns äkta och genuint och det är för att boken bygger på deras egna självupplevda resa. Sedan kanske man inte alltid delar Oskar och Maribels inställning till allt men det är ju inte heller meningen med boken (tror jag). Det funkar ju liksom inte om hela Sverige får för sig att flytta till Leksand! ?

Eftersom jag själv redan är tämligen införstådd med sparande, investerande och de begrepp som hänger samman med F.I.R.E. (Financial Independence / Retire Early) så ger boken inte så många aha-upplevelser i just dessa kapitel – jag hade kanske till och med gärna önskat lite mer detaljer kring deras ekonomi som fria, ja – man är ju nyfiken! (hur stor del har varit spar och hur stor del avkastning, hur stor blir pensionen när man slutar i förtid, när tas olika delar ut, hur stor buffert finns i cash, psykologi när ekonomin krisar och investeringarna tappar rejält i värde osv) och vad som händer när man placerar sig lite utanför normen idag (vilka nackdelar finns det att vara utanför “systemet”, vad händer med sgi:n när man inte har någon lön, kan man bli uttråkad som fri osv) men det kanske kommer i en uppföljare?  Jag tror att Oskar medvetet har lagt sig på en enkel och okomplicerad nivå, man kan snöa in på allt.

Jag gillar verkligen de mer filosofiska delarna av boken, eller “frilosofin” som Oskar uttrycker det. Hur man blir lyckligare genom att ta bort och hur man kan prioritera olika genom livet. Hur deras livsstilsdesign som de mejslat fram gör att de lever ett gott liv på vad som klassas som existensminimum för en familj i Sverige (20 000 kr/månad). Hur oeffektiva vi fortfarande är (även fast många tror att de är sjukt effektiva när de tar bilen för att “spara” några minuter).

Om jag fått bestämma hade jag önskat mig några kapitel till med visdom från författarparet då boken kanske är liiite snålt tilltagen (169 sidor med förhållandevis mycket bilder och “fluff”). Men jag kanske bara är lite “trasig” som vill ha mer (och inte mindre)!

Jag ger boken en drös med välskalade kottar och rekommenderar den för alla gnagare som vill få igång tankarna lite!

PS1: Medan jag skrev denna recension började jag reflektera över varför vi svenskar säger just ekorrhjul…har någon av er någonsin sett några ekorrar springandes i hjul? Hamstrar eller råttor eller någon annan tam gnagare som faktiskt avverkat åtskilliga mil i sådana vore väl mer korrekt? Nåväl, den saken kan få bero till en annan gång…

PS2: Extra kul att se att min bok kvalar in som lästips under kapitel 14. Tips för mer inspiration! ?

Följ och gilla

2 idéer beträffande “Ekorr’n som rymde till granen”

  1. Dök på denna blogg idag. Kul med en som jobbar på liknade sätt som vår familj.
    Vi har satt upp en bild på drömhuset på Mallorca på väggen.

    Har insett hur mycket pengar vi lagt på onödiga saker tidigare. Drömmen är att gå i pension vid sextio senast och förverkliga drömmen om Mallorca-huset bra mycket tidigare än så.

    1. Kul att höra och välkommen hit (även fast jag är notoriskt dålig på att godkänna kommentarerna)!
      Mallorca låter härligt!

Kommentarer är stängda.