Stugan vid havet

I helgen som var spenderade jag söndagen i Norrtälje. För att få sommarstugan inflyttningsklar till sommaren krävs en del arbete. Den här dagens aktivitet var att såga ner några granar som skuggar tomten. Till min hjälp hade jag proffs; Min far och hans två vänner Olle och Gunnar. De är erfarna skogsarbetare allihop till skillnad från mig och det behövdes. Den största granen var riktigt stor och hade den ramlat fel, exempelvis till följd av röta som gamla granar kan få, så hade huset kunnat vara ett minne blott. Nu gick allt bra och det blev mycket luftigare och trevligare. Nu syns stugan vilket den knappt gjorde innan så förhoppningsvis har vi säkrat upp både lite morgon- och kvällssol. Stort tack för hjälpen!

Stugan är en medveten kombination av “business and pleasure” eller vad vi nu ska kalla det. Priset var det rätta och vi köpte till stor del på grund av det (under taxeringsvärdet). Med rätta, för stugan var i dåligt skick och vi var högst medvetna om att mycket jobb låg framför oss. Det har spenderats många svettiga helger där uppe men det är ju roligt med projekt! Vi har alltid gillat tanken att köpa och fixa fastigheter och även om det var lite smågalet att slå till så spontant på huset så har alltid tanken funnits där att kalkylen är på vår sida, att vi har en “saftey of margin” och att varje timme vi lägger ner kommer betala sig i framtiden, lite som med sparande. Vi bygger upp och skördar längre fram.

Grunden är nu helt utbytt, fixad och klar. Väggar och tak är invändigt målade och golven är slipade. Vi har gjort en större öppning mellan kök och vardagsrum. Installerat en varmvattenberedare. Det som återstår nu när även träden är borta är att se över yttertaket på några ställen och köra iväg en del avfall till tippen (och klyva ved!). Sen en del invändigt.

På fredag ska jag hyra släp och åka ut till Bromma och montera ner en våningssäng till ett bra pris åt barnen och även skaffa nya Ikea-sängar till oss vuxna. Ska bli kul att börja möblera!

Tomt skal idag.

I sommar kommer vi främst att bo där ute själva men vi kan då hyra ut vårt hus i Stockholm under tiden. Kommande somrar tänker vi hyra ut båda två vissa veckor när vi själva är i Skåne eller Dalarna. Kalkylen bygger på en intäkt från uthyrning som ska täcka de löpande utgifterna. Vi tror oss greja det. Under tiden bidar vi vår tid om vi själva trivs där i stugan eller om vi ska sälja och ta oss an ett nytt projekt.

Så här ser stugans kalkyl ut (grovt):

  • Räntekostnad: 13 000 kr (baserat på 2% ränta, lite högt räknat för stunden med hänsyn till snittränta om 1,5 och ränteavdrag).
  • El inklusive vv: (vinter-kallställs stugan) 4000 kr
  • Sophämtning (endast sommar): 1500 kr
  • Tömning av WC-tank:1500 kr
  • Drivmedel för resor för underhåll: 2000 kr
  • Stugföreningsavgift: 1500 kr
  • Vägföreningsavgift: 500 kr
  • Sotare varannat år: 500 kr
  • Driftskostnad total: ca 25 000 kr

Uthyrning högsäsong (juni,jul,aug) 6000kr/vecka.
Uthyrning lågsäsong (maj,sept,okt) 4000kr/vecka.
Uthyrning från maj-oktober med störst chans till uthyrning på sommaren.
Antag fyra veckor under högsäsong och två på låg ger ca 32 000 kr.

Driftsnetto: 7000kr (amorteras).

Även om räntan sticker norrut kan vi gå runt.

I vår och i sommar ska vi inreda och börja ta fina bilder av huset och omgivningarna och lägga ut annons till hösten. I bästa fall vill någon ta långa promenader på klipporna längs Ålands hav, plocka bär och svamp och kura framför brasan redan i höst. Någon intressent där ute? Kompispris! 😉

Följ och gilla