Tävla fram ett PPM-engagemang

Det här inlägget är framtaget i samarbete med Kollektiva.

När jag skulle skriva kapitlet om pension i min bok så ska jag motvilligt erkänna att till och med jag drog mig för att göra det. Det tog emot lite och jag fick ansamla viss kraft för att komma igång. Som med allt annat var det den berömda tröskeln som behövde övervinnas, sen gick det som en dans och jag blev riktigt nöjd med det. Ordet pension är ett ganska abstrakt ord. Ordet är franska, och bygger på latinets pe’nsio som betyder “utbetalning”. Pe’nsio i sin tur grundar sig på latinets pe’ndo som betyder “hänga på vågen” eller “väga upp”. Ordet pension kan alltså sägas betyda väga upp det man förlorar på att inte längre jobba. Egentligen borde fördröjd lön för framtiden intressera oss kan man tycka. Är det dags för ett nytt namn? Äldrelön? Drömförverklingspengar? Förslag mottages tacksamt!

Men visst är det lite krångligt med pension, främst inom tjänstepension, där är det snåriga avtal och olika lösningar och jag ämnar inte reda ut alla begrepp här utan istället fokusera på den enkla delen, din premiepension, i vardagstal PPM. Precis i dagarna trillade det in nya pengar på detta konto, flera tusenlappar för de flesta. Det är pengar som årligen avsätts och öronmärks för att placeras i fonder. Premipensionen utgör 2,5 % av din lön upp till ett maxbelopp om 7,5 inkomstbasbelopp. Ganska få utnyttjar möjligheten att placera detta kapital och pengarna hamnar då i “soffliggarfonden” AP7, en fond med inbyggd hävstång och därmed relativt hög risk. Kanske har man i värsta fall gjort sporadiska inhopp i några fonder och sedan slutat engagera sig. Valet man gjort kan vara helt tokigt idag. Hela systemet tycker jag bygger på engagemang och medvetenhet om värdeutveckling. Kan man då göra något för att tvätta bort den tråkiga stämpeln så att engagemanget ökar?

Ja, genom att tävla såklart! Nu finns en utmärkt tjänst, Kollektiva, som tillför lite lust och energi till PPM-slantarna.

kollektiva_iphone

kollektiva_logotype_dark_rgb

Kollektiva presenterar sig som en social plattform för pensionssparande med sloganen: Tillsammans pensionssparar vi smartare! Ni har kanske sett deras reklam med Thomas Ravelli i tv? De har lanserat tävlingen Pensionsmästarna. Den har två delar; Maratonmästaren och Årets Pensionsmästare. Det som skiljer är tidsperspektiven. Maratonmästaren symboliseras av en sköldpadda och då förstår ni kopplingen till skynda långsamt. Det är helt enkelt hur ditt PPM-sparande utvecklat sig sen du började erhålla PPM-pengar och placera dem i fonder. Årets Pensionsmästare är som namnet antyder enbart årets utveckling. Jag kan stolt avslöja att jag ligger på topp-tio-listan just nu avseende Maratonmästaren för personer födda på 70-talet!

Man behöver inte köpa något eller förbinda sig till något köp. Det är en jämförelsetjänst som man kan hämta inspiration från. Därför gillar jag den, allt som kan öka engagemanget kring vår framtida lön är bra. Den som vill kan placera enligt de medlemmar som gör bäst ifrån sig. Det är valfritt. Man ska komma ihåg att efterlikna de bästa inte behöver betyda att strategin per automatik blir lyckosam då de även fonder som går bäst kan vända ner. I boken beskriver jag en liknande strategi som jag tillämpat länge, nämligen genom att rida på momentumvågen och välja ut de fonder som går bäst för stunden just nu och upprepa detta månadsvis. På så vis rör jag mig från Kinafonder till Indienfonder, från guld till förnyelsebar energi med mera. Om det finns likvärdiga fonder som presterat likvärdigt  väljer jag de med lägst avgift, PPM har lägre avgifter generellt än vanligt fondsparande. Jag tar mycket risk i mitt PPM-sparande eftersom det är långsiktigt sparande med besked. Pengarna ska vara där flera decennier och sannolikt är det just därför som jag har placerat mig bland de främsta i min generation. Jag började spara ihop till PPM på allvar 2004. Jag har alltså lyckats skapa ca 12% avkastning årligen i genomsnitt sen dess. Det är faktiskt riktigt bra! Skulle jag kunna fortsätta med det så kan jag verkligen sätta guldkant på min pensionärstillvaro. Hoppas du blir nyfiken på att se hur du ligger till! Gör du bra ifrån dig så fortsätt på utstakad väg. Går det sämre för dig än genomsnittet så överväg att göra en omplacering, antingen enligt de bästa eller genom att studera vilka fonder som gått bäst överlag på sistone. Sådana listor finns bland annat på Morningstar. Det är då viktigt att du ser över dina val på regelbunden basis.

Så, million-kronor-question: Antar du utmaningen? 🙂

Klicka på bilden nedan och registrera dig enkelt och kostnadsfritt med bank-id.
kollektiva_logotype_dark_rgb

Ser fram emot att mötas på topplistorna framöver!

Följ och gilla