I detta inlägg tänkte jag skriva ner vad vår drömresa kostade. Nu när resan är över så kan man summera både oförglömliga minnen och…massor av kvitton.
Först vill jag göra klart för läsarna att detta är ett av våra delmål på resan mot ekonomiskt oberoende, en morot som visar hur trevligt man kan få om man planerar för det. Det är en investering i oss själva men denna typ av sparande som föranleder en resa likt den här är ändå att betrakta som konsumtion. Vi sparar för något att uppleva och göra av med i närtid. Det är förvisso inte impulsiv konsumtion som sker helt ogenomtänkt, långt ifrån, men inte heller något bestående.
För att motivera den långa resan mot ekonomiskt oberoende behövs lite injektionskickar och detta var en sådan. De slantar som nu gått åt hade absolut över tid kunnat avkasta mycket mera i arbete på familjekontot men upplevelser likt detta går inte att värdesätta på det viset. Vi har blivit mer sammansvetsade som familj och dessutom ännu mer motiverade att spara eftersom resan gav en försmak av vad som väntar i framtiden om vi vill det.
Mer om bakgrund till resan och hur den finansierats ses i detta inlägg.
Jag har använt att växelkurs 3,7 mellan BHT och SEK. Jag går igenom post för post nedan.
Innan resan:
- Vaccinationskostnader. Lätt att glömma bort kostnaden för detta och det är dyrt! Dessa kan ju nyttjas fler gånger så egentligen ska de kanske slås ut över alla resor de kommer till nytta men vi väljer att ta med allt nu på en gång. Vi vaccinerade oss mot hepatit A och B (våra yngsta hade A i grundskyddet så det blev både Havrix och Twinrix utifrån behov), japansk Encefalit (extremt ovanlig och på gränsen men vi ville inte chansa), Tyfoidfeber och Dukoral mot kolera och andra magåkommor. Vår minsta skulle dessutom ha grundskydd i förväg (mot mässling med mera) och det får man betala på egen hand. Vi betalade allt som allt drygt 15 000 kr för alla vaccinationer (två vuxna, tre barn)!
- Flyg. Vi bokade inte de billigaste, inte heller de dyraste. Det var viktigt för oss med hyfsade flygtider och direktflyg så nära destinationen som möjligt. Därmed begränsades urvalet avsevärt och det blev Finnair, direkflyg mellan Helsingfors och Krabi, kvällsflyg så att barnen kunde somna sin vanliga tid. Vi bokade i somras cirka 25 veckor före avresa vilket statistiskt ska vara en bra tidpunkt. Självklart går man med i deras bonusprogram och får flygpoäng för en så pass lång resa. Vi var ganska flexibla med datumen på ut- och hemresa och valde den avgång som gav bäst pris. Priset för två vuxna och tre barn (6,4 och 0 år) landade på 27 930 kronor inklusive flygskatter. Till detta adderas transport till och från flyget. Taxin i Sverige kostade 495×2 kr och i Thailand kostade transporten ca 200×2 kr. Tips: Ta med enkel matsäck till barnen. Kalla pannkakor, kex, gifflar går alltid hem och ersätter hutlösa dyra priser på flygplatsen.
- Hotell i Krabi. Eftersom vi inte rest så här långt med barnen innan tog vi det säkra före det osäkra och bokade hotellrum i Krabi i tre nätter för att ”landa” och vänja oss vid värmen, tidsomställningen och så vidare. Vi valde ett barnvänligt hotell med fint poolområde och ett familyroom med två sovrum så att en av oss skulle kunna sova medan den andra var med barnen. Det fanns till och med ett ”Kidz room” med personal där man kunde lämna barnen några timmar. Detta känns i efterhand som lite overkill eftersom det gick så pass bra med tidsomställningen och hotellet var lite ”charteraktigt” men det var väldigt skönt att börja semestern på ett bekvämt vis med frukostbuffé, barnaktiviteter m.m. Kostnad 5 870 kr för tre nätter.
- Boende Koh Lanta. Vi valde att bo på Slow Down Lanta. En väldigt svensktät ”bullerby” som vi verkligen gillade. Absolut lite avskärmat att umgås med 95% svenskar i Thailand men också väldigt enkelt för både oss vuxna och barnen att hitta nya vänner. Eftersom vi bodde på samma plats så pass länge fick vi ”longstay-rabatt” på 20% vilket påverkade priset en hel del. Det kan alltså löna sig att stanna någon dag längre! Värt att kolla upp i samband med bokning. Priserna varierar också efter säsong så om man kan välja tid ganska fritt blir det stor skillnad om man väljer att boka merparten av veckorna i mellan eller lågsäsong jämfört med hög- och peaksäsong (ca dubbla priset). Vi valde ett mellanting. Början var i högsäsong som sedan övergick i mellan. Merparten av tiden bodde vi i en trevlig, nybyggd lägenhet med tre sovrum, eget kök och två toaletter. Väldigt praktiskt att kunna fixa frukost och en del middagar hemma. Sista tre veckorna lyxade vi till det och flyttade över till en villa som egentligen var för stor för oss men samtidigt väldigt härligt och en fin avslutning på vistelsen. Lägenheten kostade oss 27330 kr för drygt fem veckor (25/2-2/4) och villan kostade 12 340 kr (två veckor, högsäsong 2/4-17/4). Totalt: 39 640 kr.
- Barnens skola. Även här valde vi att kosta på oss något vi egentligen inte behövde eftersom de två äldsta barnen inte har skolplikt. Vi tycke ändå att det var så pass lång period att barnen skulle må bra av att få lite ”vardag” med rutiner och träffa nya vänner, lära sig nya saker och så vidare. Vi tror också att detta gjorde att vi kunde hålla en god stämning och inte gå varandra på nerverna vilket man ju faktiskt kan göra annars om man tillbringar 24 timmar om dygnet ihop under så pass lång tid. Vi är extremt nöjda med skolan och valet att låta barnen gå där. Små klasser, mycket lärande, spännande utflykter och fin gemenskap över årskullarna. Båda barnen har växt massor av detta. Priset för detta var cirka 1600 kr per barn och vecka så ni förstår att det kostade en rejäl slant men jag rekommenderar alla som överväger den här typen av resa att låta barnen få denna möjlighet. Skola sex veckor, Lilla Svenska skolan. Kostnad: 19 200 kr.
Delsumma ”fasta” kostnader kända i förväg: 109 040 kr
Under resan:
- Utflykter. Vi gjorde några båtturer till närbelägna öar (Koh Rok, Phi Phi, Koh Ngai). Kostade ca 700 kr per gång. Totalt 2100 kr.
- Min 40-årsdag. Jag råkade passa på att fylla jämt här nere vilket så klart skulle firas lite extra. Trerätters Brakmiddag här med bubbel och vin: 800 kr. Som ni ser är maten väldigt prisvärd i Thailand.
- Vatten. Köpte vi på stordunk (25 l) för ca 5 kr, kostar med andra ord väldigt lite. En dunk räckte ca 4-5 dagar. Totalt 100 kr.
- Mat och dryck. Vi åt frukost hemma och lunch eller middag ute. Vi unnade oss god mat under hela resan. För det mesta åt vi vuxna thailändsk mat eftersom vi tycker om det så mycket, men det är också överlägset mest prisvärt. Västerlänsk mat är ofta dubbel så dyr och sällan så lyckad. Varje måndag anordnades marknad och då köpte vi med mat hem från gatustånden, priset för oss alla landade ofta på ca 50 kr totalt, det vill säga 12,5 kr/person. Våra kvitton summerar till ca 800 bht per dag, dvs 216 kronor. Då ingick mat och dryck för alla. Totalt för hela resan 57 dagar, 12 325 kr
- Transporter inom Lanta. Vi åkte taxi till andra stränder, Saladan (den lilla staden några kilometer bort), restauranger m.m. Standardpris för en resa var 100 BHT. Sammanlagt uppskattar jag att vi gjorde en resa per dag vilket betyder 5700 bht, 1540 kr.
- Hygien. Främst blöjor till Linn och solskyddsfaktor. Även lite schampo, tandkräm och apoteksprylar. Ca 1500 kr.
- Tillkommande el och vatten, tvätt. Detta debiteras separat på hyran på lägenhet och villa. Beroende på hur mycket man använder AC, dusch osv. Likaså fick man betala för tvätt varje gång man bytte handdukar. Här finns sparutrymme, framförallt med AC:n som kan vara avslagen på dagarna. Kostnad för hela vistelsen: Ca 13 000 bht, dvs 3510 kr.
- Prylar, shopping, massage. Vi köpte lite lego till barnen på plats, även vattenpistoler för att kunna fira Thailänskt nyår, lite kläder (de mesta second hand), badhanddukar m.m. Till oss själva köpte vi träningskläder och köksknivar. Massage kostade 400 bht för en vuxen och ett barn ca 30 minuter. Vi tog det fem gånger. Kostnad totalt, ca 8000 bht, dvs 2160 kr
- Två hotellnätter i Krabi. Vi valde under resans gång att bo två nätter i Krabi på vägen hem. Denna vistelse blev cirka halva priset jämfört med de första nätterna, tydligt att lågsäsongen spelar stor roll. Kostnad: 2350 kr.
Delsumma ”rörliga” kostnader spenderade på plats: 26 385 kr
Totalt kostade denna resa: 135 425 kr eller 27 085 kr per familjemedlem.
Mycket pengar men klart värt det och vi upplever att vi fått mycket för pengarna. Är det något man ska spendera pengar på så är det resor och upplevelser!
Edit: Hade missat summan för transporter till och från flyg. Uppdaterat summorna med dessa.
Vi var 3 månader på Gran Canaria jan-mars 2016. Det kostade oss 175 000 kr inkl allt (= inkl de kostnader vi hade hemma, bl a ränta och amort, uppvärmning av hus, csn-lån osv) den skolan är dessutom godkänd av Skolverket ? Det är underbart med långresor, skapar minnen för livet.
Hej! Sent svar (se mitt senaste inlägg). Ja, resor är en sak vi i vår bestämt oss ska få kosta även här i nuet. Det ger minnen och jag upplever även att barnen växer mycket som människor genom att få se andra delar av världen. Tack för din kommentar!